back

Про потреби та запити ветеранів та ветеранок – предметно на міжрегіональний стратсесії 

29-03-2024 | 10:40

Напрацювання спільної візії щодо методологічної основи, дизайну інструментів оцінки, а також системи індикаторів, які б забезпечили комплексну оцінку готовності громад до реінтеграції ветеранів до цивільного життя – фокус стратегічної сесії, яка кілька днів триватиме у Рівному за участі представників влади, громадськості з різних областей країни, зокрема і Чернігівської.
Захід організовано за підтримки Міністерство у справах ветеранів та UNDP Ukraine / ПРООН в Україні.

«Ветеранська політика має бути не лише на загальнодержавному рівні, а і в кожній громаді, - наголосив у вітальному слові заступник Мінветеранів Руслан Приходько. - 
Приємно, що це знаходить відгук безпосередньо в представників громад і в міжнародних партнерів. Впевнений, що завдяки спільним зусиллям вдасться забезпечити рівність реалізації прав та гарантій Захисників не залежно від громади, в якій вони проживають».

«Вдома чекають!» – мені здається, що це найцінніше і наймотивуюче, що можна почути будь-кому. Особливого сенсу це набуває для військовослужбовців, які наразі виконують бойові завдання, і які найближчим часом перейдуть у статус ветеранів. Під таким девізом, на мою думку, варто впроваджувати ветеранську політику вже зараз», – зазначив заступник голови ОДА Іван Ващенко, який також долучився до заходу.

Під час панельної дискусії «Потреби та запити ветеранів» Іван Ващенко акцентував увагу на якісному надані послуг через адмінсервіс «Ветеран», що наразі впроваджується у ЦНАПах області. Виділив вражливі точки та запропонував варіанти вирішення цього питання. Окрім того, на прикладі результатів роботи проєкту «Відновлення» (частина ініціативи «Ти як?») зосередив увагу зібрання на важливості реінтеграції ветеранів та членів їх родин, а також психоемоційній реабілітації: «Ветерани та члени їх родин потребують уваги, розуміння і терпіння. Ми мусимо в собі це виховувати. Бо це найменше, що ми можемо зробити на знак вдячності». 

Також учасники працювали над визначенням індикаторів для вимірювання готовності громади до економічної, соціальної реінтеграції, психосоціальної підтримки та презентували свої напрацювання.

«Ветерани – це не тягар для громади. Це загартований людський ресурс для її розвитку », – акцентував заступник голови Чернігівської ОДА.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації