back

Стан подолання наслідків сильних снігопадів обговорено на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації

27-03-2013 | 14:00

27 березня відбулося розширене засідання Колегії облдержадміністрації, учасники якого розглянули низку важливих соціально-економічних питань розвитку регіону.

Зокрема, проаналізовано питання стану виконання в області надзвичайних заходів, спрямованих на подолання наслідків сильних снігопадів.

Як зазначив начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації В’ячеслав Рига, 22-24 березня внаслідок суттєвого погіршення погодних умов було ускладнено рух автомобільного транспорту на дорогах державного значення та загального користування, а на деяких напрямках рух було взагалі призупинено.

Внаслідок складних погодних умов без електропостачання залишилися мешканці 15 населених пунктів, без електрозв’язку 43 населених пункти.

З метою оцінки обстановки, що склалася на території області, визначення першочергових заходів щодо протидії стихії, ліквідації її наслідків, мінімізації втрат, збереження здоров’я та життя людей зранку 23 березня відбулось засідання обласного оперативного штабу під головуванням голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка, були визначені основні завдання щодо дій органів влади на місцях, обласних управлінь, підприємств та організацій.

Основні зусилля були зосереджені на проведенні першочергових робіт щодо забезпечення проїзду по дорогах області, відновлення автомобільного сполучення з населеними пунктами. Особлива увага була приділена забезпеченню сталої роботи систем життєзабезпечення, надання необхідної медичної та соціальної допомоги громадянам, особливо одиноким та престарілим, забезпечення продуктами харчування та товарами першої необхідності населення, у першу чергу у сільській місцевості.

Штабом з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації за узгодженням з керівництвом автомобільних інспекцій та прикордонних служб Гомельської області республіки Білорусь та Брянської області Російської Федерації було вирішено питання заборони в’їзду на територію області транзитного автомобільного транспорту, облаштування на пунктах пропуску місць тимчасового їх базування, були визначені найбільш небезпечні ділянки, де організовано цілодобове чергування всюдихідних автомобілів, було створено 45 стаціонарних та 4 пересувних пунктів обігріву.

На дорогах державного та місцевого значення області підчас негоди постійно працювало 166 чоловік, 151 одиниця техніки від ДП "Чернігівський облавтодор"; 770 чоловік, 363 одиниці техніки від комунальних підприємств; 60 чоловік, 3 одиниці техніки від підрозділів МО України та 56 чоловік, 15 одиниць техніки від Управління ДСНС в області.

Всього з 22 березня вивільнено із снігових заметів майже 800 транспортних засобів, допомогу надано майже 2 тисячам людей.

Як зауважив В’ячеслав Рига, станом на 16 годину 24 березня було повністю відновлено електропостачання та зв'язок з усіма населеними пунктами області. Усі об’єкти життєдіяльності працюють у безаварійному сталому режимі. Медичні заклади та заклади соціальної сфери продовжують роботу в звичайному режимі.

На даний час повністю відновлено рух приміського сполучення м.Чернігова та сполучення з районними центрами, відновлено рух міжобласного та міжнародного сполучення, забезпечено рух дорогами державного значення, продовжуються роботи щодо вивільнення від снігу основних доріг внутрішньорайонного сполучення.

Начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації також повідомив, що, враховуючі значні обсяги снігу, який випав у цей період, буде зроблено корегування прогнозу наслідків весняної повені та визначені додаткові заходи щодо мінімізації її впливу на територію області та населення, що проживає в ризикованих зонах можливого затоплення. Відповідна робота організована і жодним чином не припиняється.

Попереднє рішення щодо вжиття заходів протидії повені вже прийнято відповідним розпорядженням голови облдержадміністрації, рішенням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і відповідним планом попереджувальних заходів затверджених облдержадміністрацією. Необхідні корегування в організації превентивних заходів будуть зроблені оперативним порядком найближчим часом після уточнення прогнозу розвитку весняного водопілля (за попереднім прогнозом це буде стосуватися в основному пойми річки Десна). Про роботу очолюваних підрозділів в умовах негоди доповіли також керівники Управління ДСНС в області, служби автомобільних доріг та Управління ДАЇ УМВС в області.

Підбиваючи підсумки розгляду питання голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив: ситуація, яка склалася внаслідок стихійного лиха, показала і певні недоліки в роботі служб, причетних до її ліквідації. Це і недооцінка небезпечності ситуації, невжиття упереджувальних заходів після отримання штормового попередження та інше.

Він підкреслив: з метою забезпечення повної ліквідації надзвичайної ситуації, спричиненої снігопадом, та попередження негативних наслідків природного характеру, керівникам районів та міст області необхідно:

- всебічно проаналізувати стан готовності об’єктів і систем, що забезпечують життєдіяльність населення, визначити основні недоліки та прорахунки і вжити невідкладних практичних заходів щодо усунення наявних недоліків;

- змоделювати всі можливі надзвичайні ситуації та їх наслідки на період можливого ускладнення погодних умов, уточнити плани реагування на них;

- уточнити дільниці доріг, де можуть бути створені небезпечні умови, встановити відповідні попереджувальні знаки, посилити контроль за рухом автотранспорту, а в разі ускладнення погодних умов забезпечити оперативне обмеження або закриття руху на небезпечних ділянках доріг;

- провести додаткові обстеження автомобільних шляхів та перевірки готовності організацій дорожнього комплексу до роботи в екстремальних погодних умовах і вжити практичних заходів до усунення наявних недоліків.

Виходячи із гідрологічної ситуації, яка може скластися на території області у зв’язку з льодоходом та весняною повінню, необхідно терміново:

- запровадити постійний моніторинг гідрологічної ситуації на річках, ставках, озерах області, особливо в районах, де існує загроза підтоплень житлових будинків, господарських будівель і садиб населених пунктів та інших важливих об’єктів, що можуть зазнати шкідливої дії води;

- провести обстеження ліній електромереж, зв’язку, магістральних газопроводів, мостів, доріг, зливової каналізації та інших споруд комунального господарства, які знаходяться у зоні впливу весняної повені;

- підготувати до проведення запобіжних заходів та ліквідації наслідків повені інженерну та автомобільну техніку, засоби евакуації людей, мобільне насосне обладнання, автономні джерела живлення та освітлювання;

- провести комплекс заходів, спрямованих на своєчасне надання медичної допомоги населенню, у першу чергу хворим, одиноким громадянам та вагітним жінкам у населених пунктах, що можуть підтоплюватись та бути відрізаними повеневими водами;

- визначити потреби та забезпечити завезення продуктів харчування і товарів першої необхідності у населені пункти, з якими може бути порушене транспортне сполучення.

«Звертаю увагу на неприпустимість зволікання з проведенням попереджувальних заходів і попереджаю голів райдержадміністрацій, керівників обласних управлінь, організацій і підприємств про персональну відповідальність за стан підготовки до безпечного пропуску льодоходу, весняної повені та дощових паводків», - відзначив очільник області.


Прес-служба облдержадміністрації