back

Так! Ми можемо подолати туберкульоз!

22-03-2024 | 15:32

Саме під таким гаслом проходить цьогоріч Місячник боротьби з хворобою.  

«І хоча показники захворюваності та смертності все ж залишаються високими, проте необхідно розуміти, що туберкульоз виліковний, а своєчасне виявлення, рання діагностика та необхідні щеплення запобігають поширенню хвороби», – наголосив сьогодні під час брифінгу в медіацентрі ОВА Олександр Чепурний, генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Він зауважив, що хоча наразі Чернігівщина знаходиться на 16 місці в Україні щодо випадків захворюваності, проте заспокоюватися не варто. Померло від хвороби в минулому році 53 людини, а ріст захворюваності збільшився на 6% (приблизно на 420 осіб).

Варто зазначити, що майже 21% всіх хворих – це запущені форми туберкульозу через несвоєчасне звернення пацієнта. А це свідчить про недостатнє розуміння даної проблематики як серед населення, так і зі сторони медпрацівників (особливо первинної ланки). Сімейний лікар повинен постійно проводити роз’яснювальну роботу серед пацієнтів та скеровувати на всі необхідні обстеження навіть за найменшої підозри.

Ще одна проблема – туберкульоз серед дітей. В минулому році зафіксовано 15 випадків. І хоча це незначний показник, проте, враховуючи тенденції негативного ставлення населення до вакцинації та слабкий дитячий імунітет, ризик захворюваності може зрости.

Що ж потрібно зробити, якщо у людини є підозра на туберкульоз, розповіла Жанна Карпенко, завідувачка відокремленого структурного підрозділу «Центр фтизіатрії» Чернігівської обласної лікарні.

«Перш за все необхідно звернутися до сімейного лікаря. Він проведе скрінінгове анкетування. До речі, можна і самостійно пройти онлайн-текст на сайті Центру громадського здоров'я України за посиланням https://tbtest.phc.org.ua/», – пояснила спікерка.

За наявності симптомів, необхідно провести обстеження мокротиння пацієнта молекулярно-генетичним методом. Воно є доступним, безоплатним та дозволяє протягом 2 годин отримати результат.

Так, у минулому році цим методом обстежено майже 3 тисячі осіб з підозрою на туберкульоз.

До речі, 70% пацієнтів лікуються в амбулаторних умовах, оскільки при  прийомі протитуберкульозних препаратів особа не несе епідемічної загрози населенню.

Лікування (як стаціонарне, так і амбулаторне) – безоплатне  з використанням короткострокових високоефективних безпечних препаратів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації