back

Уряд розширив умови надання грантів на розвиток садівництва

13-03-2024 | 09:00

Уряд ухвалив постанову № 241 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. № 738”, яка  розширює умови надання грантів за програмою «єРобота» на  розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства, а також тепличного господарства. Документ підготовлений Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Зокрема, пропонується змінити умови щодо висадки та облаштування насадження на земельній ділянці або на суміжних ділянках. Згідно з новими нормами, надання грантів доповнюються таким змістом:

  • гранти надаються для висадки та облаштування насадження на земельній ділянці або на суміжних земельних ділянках, загальна площа якої/яких становить від 1 до 25 гектарів;

  • допускається розташування між земельними ділянками господарських шляхів, прогонів, полезахисних лісових смуг та інших захисних насаджень, рубежів (річок, струмків, каналів, лісосмуг, рослинних смуг, дерев, стежок, рівчаків, ярів, заболочених земель);

  • збільшено розмір компенсації вартості проєкту висадки винограду до 330 тисяч гривень на гектар насаджень.

Довідково. Урядова грантова програма діє з 1 липня 2022 року і передбачає підтримку малого і середнього бізнесу. Серед її переваг – можливість для кожного охочого створити чи розвивати власний бізнес за напрямками «Своя справа», «Свій сад», «Своя теплиця», «Новий рівень».

У 2023 році видано 131 наказ на гранти для розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства (432,8 млн грн) і тепличного господарства (159,4 млн грн). Відповідно до наказів, планується створення близько 15 тисяч робочих місць.

Гранти надаються у розмірі не більше 70% вартості проєкту, але не більше 10 млн гривень. Заявник має профінансувати власними або кредитними коштами не менше 30% вартості проєкту. Обов’язковою умовою є працевлаштування потрібної кількості працівників. Для садів – від 5 до 10 постійних і 125-425 сезонних робітників залежно від найменування насаджень. Для теплиць – не менше 4 постійних та 10 сезонних на гектар.

Фінансування агровиробників за урядовою програмою «єРобота» протягом 2024-2025 років відбувається завдяки підтримці Світового банку в рамках «Екстреного проєкту надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)».

Міністерство аграрної політики та продовольства України