back

Реалізація молодіжної політики – суттєвий крок для розвитку громад

06-03-2024 | 17:10

Переконана у цьому Ірина Сімонова, директорка Чернігівського обласного молодіжного центру.

Вона впевнена, ефективна реалізація цієї сфери дозволить залишити молодь в громадах та повернути тих, хто виїхав.

Яка ж молодіжна робота відбувається наразі в регіоні, як працює Чернігівський обласний молодіжний центр та як все це сприяє відновленню Чернігівщини, говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Приміром – проєкт “Чернігівська обласна підтримка молоді”. Він реалізований за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Зміцнення громадської довіри”.

«В рамках проєкту провели дослідження, щоб визначити, як органи місцевого самоврядування громад розбудовують локальну молодіжну політику. Адже коли іноземні донори (а наша діяльність відбувається у співпраці з міжнародними організаціями, за рахунок їхньої фінансової підтримки) цікавляться у представників ТГ про потреби, часто конкретної та чіткої відповіді з цього питання у громад немає. Тому цей проєкт допоможе представникам ТГ визначити свої наміри, плани та зорієнтувати донорів у своїх запитах», – пояснила Ірина Сімонова.

Для громад проведено три тренінги, потім команди молодіжних центрів ТГ напрацювали і реалізували свої проекти на місцях. А вже 19 березня відбудеться спільна зустріч в Чернігові, де обговорять подальші плани та напрямки роботи.

Що стосується Чернігівського обласного молодіжного центру, то хоча сама будівля, а це і пам’ятка архітектури місцевого значення, була майже знищена 27 лютого 2022 року російським авіаударом, але робота триває. Наразі в Чернігові є три локації, де продовжують працювати представники Центру: проспект Миру, 116-а, ЦУМ і  Хлібопекарська, 10.

А частину зруйнованої будівлі, допоможе законсервувати французький партнер –  договір підписано в межах співпраці з підприємством EGIS Villes et Transports/Dassault Systèmes/B4D&E і вже на наступному тижні роботи розпочнуться.

Читати також: Частину зруйнованої будівлі Обласного молодіжного центру допоможе законсервувати французький партнер

Загалом, за словами Ірини Сімонової, Чернігівський обласний молодіжний центр працює в чотирьох напрямках: це безпосередня робота з молоддю, підвищення компетенції і кваліфікації молодіжних працівників, які працюють в громадах, розвиток молодіжної інфраструктури (створення молодіжних просторів та центрів) та вплив на формування нормативно-законодавчої бази.  

«Це значить, що представники Обласного молодіжного центру входять до робочих груп, асоціацій та спілок, які формують зараз молодіжну політику. Це і Асоціація молодіжних центрів України, і Асоціація Молодіжних працівників України,  і навіть робочі групи Ради Європи», – підкреслила спікерка.

Ще одне напрацювання в сфері розвитку молодіжної політики – впровадження професійного стандарту «фахівець з питань молоді (молодіжний працівник)».

За словами Ірини Сімонової, це великий здобуток, адже раніше таке поняття взагалі було відсутнє, а відтак не було і тарифної сітки для такого спеціаліста, і посадової інструкції.

Також працює сайт https://youth-worker.org.ua/, де кожен може знайти різні тренінги, навчання з молодіжної політики,  підвищити свою компетенцію, кваліфікацію.

На Чернігівщини діє і обласна програма «Молодь Чернігівщини» на 2021-2025 роки.

Про це розповів Андрій Шемець, директор Департаменту сім'ї, молоді та спорту  Чернігівської ОДА.

Її основна мета – дати молоді можливість впливати на ухвалення рішень на місцевому рівні, брати активну участь у житті суспільства, створити умови для самореалізації молодих людей.

Ще серед цікавого:

  • в минулому році залучено 46 тисяч молодих людей в різноманітних проєктах та заходах;

  • на реалізацію молодіжної політики в минулому році спрямовано 4,7 мільйонів гривень з обласного бюджету;

  • з 2022 року діє Молодіжна рада при ОДА; такі ж органи працюють і при 22 громадах області;

  • в минулому році створено 2 молодіжних простори – «Думка» у Прилуках та студія «Молодіжний простір Ріпкинського будинку культури» (загалом же в області функціонує 5 молодіжних центрів та 8 просторів).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації