back

"Запобігти. Врятувати. Допогти"

24-06-2008 | 08:13

Саме під таким гаслом днями у селищі Седнів Чернігівського району на базі дитячого санаторію "Зміна" відбулась щорічна Всеукраїнська акція, ініціатором якої виступили Головне управління МНС України в Чернігівській області та навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. До організації і проведення цього заходу активно підключились обласне управління ДАІ, колективне підприємство "Пожтехніка", Чернігівська рятувальна станція на водах. За мету акція мала насамперед профілактичний напрямок, а саме: навчити дітей і дорослих правилам пожежної безпеки, дорожнього руху, поведінки на водоймищах, в інших життєвих ситуаціях, а також ознайомити з роботою оперативних служб та методами надання першої медичної допомоги постраждалим. Діти мали можливість наочно побачити дії фахівців пожежно-рятувальної служби, ДАІ, рятувальної станції на водах в екстремальних ситуаціях, а також почерпнути необхідні знання з правил безпечної поведінки.

Тепла та сонячна погода сприяла проведенню заходу, а всі події розгортались по заздалегідь розробленому сценарію. Спочатку представники Чернігівської рятувальної станції на водах у мальовничому місці на березі річки Снов розповіли та практично показали, як потрібно поводитись на водоймищах, рятувати потопаючого та надавати першу медичну допомогу. Наступним етапом було ознайомлення із заходами пожежної і техногенної безпеки, оперативними можливостями підрозділів пожежно-рятувальної служби МНС та демонстрація методів ліквідації надзвичайних ситуацій. Про небезпечні знахідки, що залишились в землі на теренах області ще з часів Великої Вітчизняної війни, розповіли фахівці піротехнічної групи Головного управління МНС в області. Діти ознайомились із макетами снарядів, мін, гранат та як необхідно діяти у разі їх виявлення. Бронежилети, каски, прилади виявлення небезпечних предметів - на це малеча не лише подивилась, а й мала змогу приміряти на себе та відчути "важкість" роботи справжнього піротехніка.

Після цього були показані можливості аварійно-рятувального автомобіля на базі шасі "Фольксваген", аналогів якого в Україні поки що немає. Фахівці розповіли про спецобладнання, яке використовується для ліквідації надзвичайних ситуацій, а також для надання екстреної допомоги постраждалим під час дорожньо-транспортних пригод. Особливе здивування у дітей визвали гідравлічні ножиці, якими рятувальники без складнощів перерізали металеву трубу. А як же не згадати про основний автомобіль рятувальників - пожежну автоцистерну. На акцію прибуло відділення пожежно-рятувальної частини, яка охороняє селище Седнів. Діти дізнались про тактико-технічні характеристики автомобіля, озброєння, якими вогнегасящими речовинами необхідно гасити ті чи інші матеріали. На завершення рятувальники продемонстрували подачу води з пожежного ствола, а малеча приміряла 14-кілограмовий апарат на стислому повітрі, який захищає органи зору та дихання у небезпечному середовищі.

Наявність вогнегасників на об‘єктах різного призначення, транспорті зумовлюють ступень їх протипожежного захисту. Представник колективного підприємства "Пожтехніка" продемонстрував та надав змогу дітям власноруч перевірити роботу порошкових вогнегасників.

Наступний етап - пожежна естафета. Найстарші підлітки змагались на швидкість у вдяганні бойового одягу та прокладанні рукавної лінії від пожежного автомобіля.

Завершальний етап акції - ознайомлення з правилами дорожнього руху та технічними засобами підрозділів ДАІ області. Спочатку виступили юні інспектори дорожнього руху. Потім діти поділились на кілька груп, у яких вони змагались в конкурсі малюнку на асфальті, знанні правил переходу вулиць на сигнали регулювальника, відповідали на запитання інспекторів ДАІ та вивчали спеціальні засоби контролю швидкості, захисту працівників, зброю.

Як подяка за проведений захід - імпровізований концерт з вокальними і танцювальними номерами у виконанні вихованців санаторію.

По підсумкам конкурсів переможцям і активним учасникам акції організатори вручили цінні подарунки та грамоти.