back

Герої Крут: пам’ятаємо. Все і кожного. Тоді і тепер

29-01-2024 | 11:19

Доленосний бій біля залізничної станції Крути між українськими та більшовицькими силами у ході подій Української революції відбувся 29 січня 1918 року. Тоді українські військові й добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ. Тоді близько тисячі студентів і гімназистів (деяким було всього 16) стали гідними супротивниками для озброєної орди, що в рази переважала за кількістю.

«Досі про ті події кажуть: «то був безнадійний героїзм». Та є дещо про ту «безнадію»: відходячи, хлопці зруйнували або пошкодили частину залізничного полотна. Таким чином головна зброя більшовиків – бронепотяги – перетворилися на тягар. Ця затримка дала змогу евакуювати з Києва важливі документи, а головне – завершити переговори. Саме вони гарантували міжнародне визнання Української держави. Це означало одне – більшовики є окупантами території суверенної держави», – наголосив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус під час пам’ятного заходу у Крутах.

Так, сьогодні представники органів влади Чернігівської області, громадськості та військового керівництва вшанували Героїв Крут біля меморіалу їхньої пам’яті. Після загальнонаціональної хвилини мовчання та покладання квітів до монумента, літію у пам’ять про загиблих за рідну землю відправив керуючий Чернігівською єпархією Православної церкви України єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній.

Бій під Крутами – бій за майбутнє! Щодня і щогодини Сили оборони України наслідують подвиг Захисників Крут, захищаючи нашу державу та виганяючи клятого ворога з рідної землі.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації