back

Оцифрування справ та документування подій воєнного часу – серед пріоритетів роботи архівних установ області

18-01-2024 | 17:23

Державний архів Чернігівської області розпочав роботу у 1923 році. Наразі тут зберігається майже 1,9 мільйона архівних справ, які містять документи від XVIII століття і до наших днів.

До системи архівних установ області, крім Державного архіву, входять 5 архівних відділів РДА, 4 архівні відділи міських рад та 31 трудовий архів.

Про підсумки їхньої роботи за минулий рік та основні пріоритети діяльності на поточний розповіла сьогодні під час брифінгу в медіацентрі ОВА директорка Державного архіву області Раїса Воробей.

До основних напрямів діяльності архівних установ належать формування Національного архівного фонду та забезпечення збереженості його документів (це і підтримка необхідного температурно-вологісного режиму в сховищах, і реставрація тощо), а також проведення експертизи цінності документів.

«Під час бойових дій на території області деякі громади були окуповані, отримали пошкодження кілька відділів архівних установ, зокрема  одне з приміщень обласного архіву в Чернігові. Через це у 2023 році довелось здійснити суцільну перевірку наявності документів Національного архівного фонду, а також документів тривалого зберігання. Загалом було перевірено понад 968 тисяч архівних справ. В результаті виявлені пошкодження 26-ти», – зазначила Раїса Воробей.

Важливу роль у забезпеченні збереженості документів відіграє їх оцифрування. Протягом минулого року в Держархіві області оцифровано понад 11 тисяч архівних справ, більше 110 тисяч фільтраційних карток, а також більше 2 тисяч описів справ. Ця робота проводилась як працівниками архіву, так і партнерами – представниками генеалогічного товариства Family Search та Міжнародного Меморіального благодійного фонду «Бабин Яр». Оцифровані документи оприлюднюються офіційному вебсайті Державного архіву Чернігівської області, де з ними можуть ознайомитись усі охочі.

«Цей напрям роботи спрямований на задоволення потреб громадян в інформації, тому наразі головний пріоритет – проведення якомога більшої кількості оцифрування архівних документів», – наголосила спікерка.

Та додала, що необхідну матеріально-технічну допомогу для зберігання оцифрованої інформації та проведення реставраційних робіт архів області отримав від Берлінського музею Карлсхорст  (Museum Berlin-Karlshorst).

Ще одним напрямом роботи є виконання запитів громадян. Актуальним минулого року було отримання інформації, що захищає права та відновлює документи: про народження, шлюб, майнові питання, заробітну плату тощо.

Розповіла спікерка і про основні пріоритети на 2024 рік. Зокрема, серед стратегічних цілей – цифровізація архівної галузі та відповідність інформаційним потребам суспільства. В архівах планується створення творчого простору для користувачів, утверджуючи ідею «відкритого архіву», у межах якого будуть відбуватись освітньо-комунікаційні заходи.

Важливо забезпечити і поповнення архівних фондів, у тому числі шляхом документування сучасних подій воєнного часу та періоду відбудови.

«Потрібно зібрати якомога більше документів про наших героїв та руйнування, яких зазнала Чернігівщина. Це сторінка нашої історії. Хотілось би попросити всіх, хто має інформаційні матеріали, які стосуються подій повномасштабного вторгнення, приносити їх в архів. Ми складаємо описи цих документів, упорядковуємо їх і формуємо колекцію», – зазначила Раїса Воробей.

Крім того, необхідно провести декомунізацію облікової документації архівів та перешифровку документів різних історичних епох, а також спрямувати зусилля на реставрацію та консервацію оригіналів документів, зокрема після їх оцифрування.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації