back

Понад 11 млн грн до держбюджету: про підсумки приватизаційної кампанії 2023 року на Чернігівщині

15-01-2024 | 15:03

Управління забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях підбило підсумки роботи за минулий рік.

Так, внаслідок 15 успішно проведених приватизаційних аукціонів та 21 підписаного договору купівлі-продажу об’єктів малої приватизації до держбюджету надійшло понад 11 мільйонів гривень (з ПДВ).

Як зазначають в Управлінні забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області, зацікавленість об’єктами державної власності зростає, а кількість учасників аукціонів збільшується, створюючи конкуренцію. Це, своєю чергою, позитивно відображається на ціні об’єктів. Інвестувати в приватизацію та в орендоване майно можна без остраху за вкладені кошти. Так, орендарі зможуть використовувати орендоване через аукціон майно за тим цільовим призначенням, яке вони самі визначають. Винятки зазначатимуться окремо, в умовах оренди визначеного об'єкта. Такий відкритий підхід дійсно працює.

Приватизація державного майна здійснюється через електронну торгову систему «Prozorro.Продажі». Будь-який громадянин України може зареєструватися в цій системі, подати заяву та необхідні документи, сплатити реєстраційний та гарантійний внески відповідно до оголошення та стати учасником аукціону.

Через електронні аукціони в «Prozorro.Продажі» відбувається й укладання нових договорів оренди. Це забезпечує конкурентність та прозорість процедур, а також виключає корупційну складову.

Минулого року укладено 71 договір оренди державного майна, в тому числі 29 – по аукціонах. Як результат – надходження коштів до держбюджету склали 5,181 млн грн.

Продовжується робота щодо об’єктів позастатутного майна, яких наразі в Управлінні ФДМУ у Чернігівській області налічується 108. Завдяки активній роботі з громадами, упродовж попередніх років реалізовано управлінських рішень щодо 3635 таких об’єктів.

Управління постійно контролює виконання умов договорів купівлі-продажу, укладених у попередні періоди та поточного року. Протягом 2023-го перевірено 26 договорів купівлі-продажу. Зобов’язання по 13 договорам виконані в повному обсязі, 21 договір купівлі-продажу взято на контроль.

Також Управління  ФДМУ у Чернігівській області реалізує державну політику у сфері оціночної діяльності. Протягом 2023 року профільні фахівці виконали  рецензування 51 звіту про оцінку майна, з них 9 – з метою розрахунку орендної плати та 41 –  на запити зацікавлених осіб, в тому числі Єдиної бази звітів. Здійснено рецензування трьох актів оцінки збитків, завданих державному майну.

Управління запрошує потенційних інвесторів та орендарів до участі в онлайн-аукціонах для інвестування в модернізацію активів, придбаних на приватизаційних аукціонах або взятих в оренду.

З актуальними пропозиціями щодо об’єктів приватизації та оренди, а також новинами у цій сфері, можна ознайомитися на Facebook-сторінці та в Telegram-каналі Управління.

 

За повідомленням Управління забезпечення
 реалізації повноважень у Чернігівській області
 Регіонального відділення Фонду державного майна України
 по Київській, Черкаській та Чернігівській областях