back

Засідання робочої групи щодо розроблення єдиних підходів до заповнення індивідуальних програм реабілітації інвалідів, забезпечення контролю за їх виконанням і проведенням реабілітаційних заходів

27-06-2008 | 15:15

27 червня в обласній державній адміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус відбулось засідання робочої групи щодо розроблення єдиних підходів до заповнення індивідуальних програм реабілітації інвалідів, забезпечення контролю за їх виконанням і проведенням реабілітаційних заходів.

Інформуючи присутніх, заступник начальника головного управління Іван Богуш зазначив, що органи праці та соціального захисту населення є одним із виконавців реабілітаційного процесу: здійснюють забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації, які призначенні для їх соціальної адаптації, полегшення умов побуту, спілкування та орієнтування, санаторно-курортними путівками, сприяють навчанню та працевлаштуванню інвалідів. До органів праці та соціального захисту населення області протягом 2008 року з МСЕК надійшло 1,6 тис. копій індивідуальних програм реабілітації інвалідів.

У поточному році інвалідам видано 1718 технічних засобів реабілітації та пересування, 1920 направлень на підприємства для виготовлення протезно-ортопедичних виробів.

У ході заходу його учасники обговорили проблемні питання, які виникають при забезпеченні інвалідів технічними засобами реабілітації та протезно-ортопедичними виробами.

Довідково: Закон України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» було прийнято у жовтні 2005 року. Даним законом сформульовано основні принципи державної політики у сфері реабілітації інвалідів, правові і фінансові гарантії для організації і розвитку державної системи реабілітації інвалідів, визначено види і форми реабілітаційних заходів, типи реабілітаційних установ, їх повноваження і відповідальність за якість реабілітаційного процесу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2006 №1686 затверджена Державна типова програма реабілітації інвалідів, метою якої є визначення гарантованих державою переліків реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації, виробів медичного призначення, що надаються інваліду чи дитині-інваліду з урахуванням фактичних потреб. Програма виконується шляхом складення індивідуальних програм реабілітації для інвалідів, медико-соціальними експертними комісіями, для дітей-інвалідів – лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичних закладів. Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 №757 затверджено Положення про індивідуальну програму реабілітації інвалідів.