back

Обласна нарада за підсумками роботи центрів зайнятості у I півріччі 2008 року

15-07-2008 | 16:40

15 липня в обласному центрі зайнятості за участю заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус відбулася нарада, на якій було підбито підсумки роботи обласної служби зайнятості у І півріччі поточного року. На нараді були присутні: заступник начальника управління праці та соціального захисту населення ОДА Катерина Тимощенко, керівники та директори центрів зайнятості області.

У своїй доповіді „Про підсумки роботи обласної служби зайнятості у І півріччі 2008 року та пріоритетні завдання щодо підвищення якості і ефективності надання соціальних послуг” директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка охарактеризувала ситуацію на ринку праці, тенденції і ризики, які треба враховувати для подальшої успішної роботи.

Зокрема зазначалося, що відбувається стійке зменшення фіксованого ринку праці. За останні три роки (2005-2007) він скоротився з 81,3 тис. осіб до 71,7 тис. осіб, майже на 10,0 тис. Не стало винятком і перше півріччя: на обліку в центрах зайнятості області перебувало 44,3 тис. незайнятих громадян, що на 8,5% менше проти відповідного періоду 2007 року. Причинами такого явища є демографічна проблема, збереження диспропорції між попитом і пропозицією робочої сили, відтік робочої вили з регіону внаслідок низьких заробітних плат, зміщення центру безробіття у сільську місцевість, де сфера прикладання праці вузька; через втрату престижу робітничих професій, недостатню кількість випускників навчальних закладів з робітничими спеціальностями служба зайнятості не може в повній мірі задовольнити потребу в робітничих кадрах на ринку праці.

Протягом І півріччя 2008 р. за допомогою у працевлаштуванні до центрів зайнятості звернулося понад 23 тис. незайнятих громадян. Усього перебувало на обліку в центрах зайнятості та отримувало комплекс соціальних послуг 44,3 тис. осіб, що менше минулорічного показника на 4,1 тис. осіб. З них більше ніж 28 тис. було охоплено активними формами сприяння зайнятості.

У банку даних обласної служби зайнятості налічувалося 32,5 тис. вакансій від 5,2 тис. роботодавців. На 1 липня 2008 року актуальним були 5,9 тис. вакансій (на 2,9% більше, ніж на 01.07.2007 року), на кожну з яких претендувало 3 незайняті особи.

За сприяння служби зайнятості у І півріччі 2008 року отримали роботу 16,6 тис. чол., рівень працевлаштування досяг 37,4% проти 35,7% минулорічних. Зокрема, шляхом надання роботодавцям дотацій з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття працевлаштовано 742 безробітних, з них 376 осіб або кожен другий - це особи, які не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, 15 інвалідів. Працевлаштування на заброньовані робочі місця зросло на 21% (368 чол.). Підвищився рівень працевлаштування молоді та жінок.