back

Заявку на компенсацію за пошкоджене майно можна подати і в ЦНАПі

21-12-2023 | 17:14

Постійно зростає кількість поданих заяв на компенсацію за пошкоджене майно відповідно до програми «єВідновлення». На сьогодні їх – 3167. Хоча, за словами Сергія Курені, в. о. начальника Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА, динаміка не така як з початку реалізації програми, але вона є.

«Пов’язане це з постійними обстрілами прикордоння та поверненням наших людей з-за кордону, які тільки зараз починають подавати заявки», – зауважив спікер під час  брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА.

1373 особи вже отримали свої кошти на загальну суму понад 134 мільйони гривень. В роботі – 628 заяв, 930 – очікують обробки.

«Фактично нещодавно розпочався розгляд заяв на капітальні ремонти (до 500 тисяч гривень). Особливість цієї компенсації полягає в тому, що виплати надходять в два етапи. Перший – особа спочатку отримує 70% від загальної нарахованої суми, а інші 30% – тільки після фінальної верифікації (перевірки як використовують ці кошти відповідно до чек-листа)», – розповів Сергій Куреня.

Та додав, що вже запрацював і механізм подачі заявок за пошкоджене майно через ЦНАПи.

«Якщо раніше заявку можна було подати тільки в Дії і з цим виникали деякі труднощі (наприклад, відсутність смартфону), то відтепер і ЦНАПи вже починають працювати в цьому напрямку і приймати заявки».

Стосовно знищеного майна: за цим напрямом подано 457 заяв та вже сформовано 73 сертифікати на суму майже 105 мільйонів гривень. Їх отримали жителі Іванівської (28), Бобровицької (11), Новобілоуської (10), Киселівської (8), Семенівської (4), Киїнкської та Сновської (по 3), Кіптівської та Михайло-Коцюбинської (по 2), Козелецької та Седнівської – по 1 сертифікату.

У роботі – 106 заяв, а 265 – очікують обробки.

Мова йшла і про консультаційну, юридичну та методичну допомогу, яку надає управління спільно з громадськими організаціями.

З Русланом Марченком, головою однієї з них — «Український голос громад» —  поговорили під час брифінгу.

Організація створена в цьому році і почала активно працювати одночасно з запуском програми «єВідновлення», розповів він.

«Допомогу ми надаємо безкоштовно. Це і подача заяв на отримання компенсації, на отримання житлових сертифікатів (на даний час успішно реалізовано більше десятка поданих заяв на отримання житлового сертифіката). Це і методична допомога та супровід з відновлення втрачених прав, внесення інформації про нерухоме майно до державного реєстру речових прав. Співпрацюємо з нотаріусами, ЦНАПАМи, державними органами.  Звернень дуже багато», — зазначив Руслан Марченко

Виникають питання щодо відновлення документів, механізму роботи житлового сертифікату, погашення речових прав на знищене майно. Люди старшого віку стикалися з неможливістю подати заяву через відсутність смартфонів. Вирішити всі ці питання і допомагають представники ГО «Український голос громад».

«Як показав досвід, співпраця із громадськими організаціями і спільні виїзди – дуже корисна практика. Плануємо і надалі її продовжувати. Звертаю увагу голів громад: якщо у ваших жителів з’являються проблеми з поданням заявок за програмою «єВідновлення» – звертайтеся до нашого управління і ми організуємо виїзд до вашої ТГ», – зазначив Сергій Куреня.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації