back

Обґрунтування потреб у Prozorro: фахівці Чернігівської ОВА та структурних підрозділів ознайомилися з нововведеннями

12-12-2023 | 16:17

Міністерство економіки України спільно з Офісом Президента України презентувало обласним військовим адміністраціям новий функціонал системи закупівель «Обґрунтування потреби».

Від Чернігівщини до онлайн-заходу долучилися члени робочої групи «Прозорість та підзвітність» при ОВА, зокрема голова цієї групи – перший заступник начальника ОВА Костянтин Мегем, та представники структурних підрозділів.

Про нововведення розповіла заступниця міністра економіки Надія Бігун.

Так, в системі Prozorro з'явилося додаткове поле, в якому замовники зможуть обґрунтувати доцільність своєї закупівлі. Функція дасть змогу завчасно пояснити, чому виникла потреба в цій закупівлі. За словами Надії Бігун, це допоможе поліпшити комунікацію замовників і держави із суспільством під час війни. Адже нині особлива увага громадськості прикута саме до обґрунтування предмета закупівлі та його доцільності.

Додати обґрунтування можна у спеціальному полі в річному плані закупівель або до оголошення торгів, або ж під час чи після їх проведення. Відредагувати поле чи надати додаткову інформацію можна будь-коли, проте на сайті відображатиметься історія змін.

Функція буде доступна для будь-яких закупівель, без прив’язки до очікуваної вартості, предмету закупівлі чи типу процедури. 

Знайти обґрунтування можна буде на сторінці тендера, натиснувши на кнопку «Перейти до обґрунтування та плану закупівлі».

Варто пам’ятати, що обґрунтування видалити неможливо. Можна щось додати, написати додаткову інформацію, але видалити вже опубліковане – НІ. Тому при заповненні інформації треба бути дуже уважними.

Зауважимо, що нова опція обов'язкова з 5 грудня тільки для прямих закупівель.

Мінекономіки найближчим часом надішле додаткові роз’яснення.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації