back

«16 днів проти насильства», або хто і як протидіє цій проблемі в регіоні

08-12-2023 | 14:52

Проблема  домашнього насильства настільки глобальна та поширена, що потребує втручання всіх дотичних структур. Про це йшлося на сьогоднішньому брифінгу в медіацентрі ОВА.

За словами Андрія Шемця, директора Департаменту сім'ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА, акція «16 днів проти насильства» (25 листопада – 10 грудня) – це нагода підвищити рівень обізнаності людей про цю проблему, навчити не замовчувати її.

Департамент співпрацює в цьому напрямку з Головним управлінням Національної поліції в області, профільними службами, центрами та громадськими організаціями. Проведено широку просвітницьку кампанію в соцмережах, різноманітні акції, наприклад «Крок до перемоги» (в Чернігові та Ніжині), флешмоб «Діти проти насилля», тематичні виставки літератури, фотовиставки та ін.

Втім, активна робота велася і протягом року.

Серед головного: наразі в області працюють 40 спеціалізованих служб підтримки осіб, які зазнали  насильства (послугами скористалося більше 11 тисяч осіб), з них – два денних центри соціально-психологічної допомоги, чотири спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування, працює 34 мобільні бригади (за 11 місяців більше 2 тисяч виїздів).

«ОВА спільно з Міністерством соціальної політики працює над подальшим розширенням мережі спеціалізованих служб. Наприклад, в Борзні та Сосниці до кінця поточного року за рахунок субвенції відкриють дві служби первинного соціально-психологічного консультування», – наголосив Андрій Шемець.

Про діяльність ГУНП в області розказала Марія Калач, інспекторка відділу дільничних офіцерів.

«У поточному році до нас надійшло понад 10 тисяч повідомлень про вчинення домашнього насильства. Якщо порівняти з 2021 роком, то кількість звернень зросла майже вдвічі. Це свідчить про те, що люди перестають замовчувати випадки насильства, стають інформованішими, знають  свої права».

Важливо, що з травня поточного року в регіоні працює денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Детальніше про це розповіла Олена Тилькун, директорка Чернігівського обласного центру соціально-психологічної допомоги.

«Денний центр – це структурний підрозділ обласного центру соціально-психологічної допомоги, де психолог, соціальний працівник та юрисконсульт надають постраждалим необхідні послуги (станом на грудень їх отримали 454 жінки, 26 чоловіків та 27 дітей)».

 В центрі знаходиться кризова кімната на сім ліжкомісць (потенційно – для 10 осіб з маленькими дітьми), де можна цілодобово знаходитися від 10 до 20 діб. Створені всі сучасні комфортні умови для соціально-психологічної інтеграції постраждалих. З початку її функціонування (серпень поточного року) 22 особи вже отримали тут притулок.

Говорили і про діяльність мобільної бригади соціально-психологічної допомоги.

Олена Надточій, керівниця мобільної бригади соціально-психологічної допомоги в місті Чернігів, зауважила, що в поточному році здійснено більше 2 тисяч втручань. Постраждалі отримали послуги психолога, фахівця із соціальної роботи або були поселені до кризової кімнати чи притулку.

Спікерка розповіла і про креативну практику від громадської організації «Чернігів європейський» – інтерактивні спектаклі в навчальних закладах Чернігівської громади. Школярам в ігровій формі показують ситуації насильства та способи їх вирішення.

Більше того, Олена Надточій висловила сподівання, що в наступному році буде написана, затверджена та реалізована програма для кривдників (спрямована на зміну їхньої насильницької поведінки).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації