back

Через законну відмову внести до системи «Шлях», громадянин поширив фейки про ОВА

29-11-2023 | 12:30

Днями в соціальній мережі Facebook поширено відео, у якому громадянин Роман Коломієць звинувачує ОВА в тому, що його не випускають закордон; а також стверджує, що зі складів ОВА нібито зникла гуманітарна допомога.

Надаємо роз’яснення щодо цих питань.

Щодо внесення в систему «Шлях». За зверненням Романа Коломійця у 2022 році ОВА було прийняте рішення про його виїзд за межі України відповідно до визначених термінів. Однак громадянин Коломієць перевищив строки перебування закордоном: пробув за межами України 8 (!) місяців. Тож ОВА не має права, знаючи про порушення, внести інформацію про зазначену особу до системи «Шлях». Відтак відмова ОВА не пов’язана з його волонтерською діяльністю, а обумовлена виключно порушенням ним же строків перебування за кордоном.

Щодо гуманітарної допомоги – дійсно, до області надходила гуманітарна допомога від волонтерського хабу, одним з членів якого був Роман Коломієць. Адже на той момент – у березні 2022 року – була дуже велика потреба. Уся гуманітарна допомога, отримана тоді, роздавалась «з коліс» у громади, військовим, волонтерам та представникам Чернігівської міської ради. Робили все оперативно, бо був високий ризик обстрілів, зокрема і складів. Люди, які брали участь у розповсюдженні гуманітарної допомоги у той час, добре пам’ятають всі ті обставини.

Це вже не перший випадок безпідставних звинувачень на адресу Чернігівської ОВА щодо гуманітарної допомоги. Підвищений суспільний інтерес до цієї теми цілком зрозумілий. ОВА теж є зацікавленою стороною в поширені достовірної інформації. 

До речі, справа про нібито прострочену гуманітарку на базі «Холодторг», яку минулого року поширили контрольовані Чернігівською міською радою ЗМІ, закрита: поліція встановила власників всіх продуктів, які зберіглась там у 2022 році. Не забуваймо, що «Холодторг» – це величезні склади, де десятки підприємців зберігали і зберігають продукти. Так от, поліція встановила ВСІХ власників продуктів. Тобто, продемонстрована тоді у ЗМІ продукція – це товар, а не гуманітарка.

Як і в справі «Холодторгу», так і зараз Чернігівська ОВА готує відповідні звернення до правоохоронних органів для перевірки і зʼясування всіх обставин.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій 
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації