back

Цифрова платформа DREAM та Портал відновлення Чернігівщини – дієві інструменти у відбудові регіону

28-11-2023 | 15:40

Приміром, перший – робить процес відновлення прозорим та підзвітним. Як саме – говорили сьогодні під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

«Чернігівщина зазнала значних пошкоджень і руйнувань, 83%  з яких – житла громадян.  Стосовно об’єктів соціальної інфраструктури, то з 323 – 157 вже повністю відновлені, 29 – частково, 46 – в роботі, а 76 об’єктів ще потребують відбудови», – зазначила Олександра Хомик, директорка Департаменту економічного розвитку ОДА.

Саме для того, щоб систематизувати процес збору таких даних, створено цифрову екосистему DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management). Вона впорядковує та  публікує відкриті дані на всіх етапах відновлення: від початку реалізації до здачі об'єкта в експлуатацію. А ознайомитися з ними (зайти в систему, знайти проєкт та дізнатися про нього всю інформацію) може будь-хто: представник органів місцевого самоврядування, центральних органів влади, міжнародних фінансових організацій, інвестор, журналіст, громадський активіст чи то просто пересічний громадянин.

«Це і дозволяє контролювати результативність і ефективність реалізації проектів, а потім використовувати інформацію для створення звітності та покращення якості проектів в цілому», – підкреслив Олександр Понуренко, начальник відділу проєктів регіонального розвитку Департаменту економічного розвитку ОДА.

Більше того, DREAM – багатокомпонентна і взаємодіє відразу з дев'ятьма різними системами. Це і  реєстр пошкодженого та зруйнованого майна, і геоінформаційна система регіонального розвитку, єБудівництво, Єдиний портал державних послуг, електронна система публічних закупівель Prozorro,  E-contracting (знаходиться в стадії розробки), spending.gov.ua (Єдиний портал використання публічних коштів), Єдиний державний реєстр юридичних осіб.

«Оскільки платформа функціонує в режимі бета-тестування, то до неї входять поки вісім територіальних громад (Гончарівська, Бобровицька, Борзнянська, Іванівська, Ічнянська, Новобасанська, Чернігівська, Талалаївська громади) та структурні підрозділи ОДА. Внесено до системи 79 проєктів. Втім, найближчим часом проведемо навчальний вебінар і вже всі ТГ області матимуть змогу зареєструватися на відповідній платформі та наповнити її  проєктами, які потребують відновлення», – зауважив Олександр Понуренко.

А це, по-перше, підсилить спроможність місцевої влади краще та швидше розвивати громаду, а, по-друге, кожна ТГ матиме можливість напряму презентувати власні проєкти потенційним інвесторам. При цьому джерела фінансування можуть бути різними – державний або регіональний, кошти іноземних організацій, донорів чи приватних інвесторів.

До речі, система має зручні фільтри (за типом проекту, за типом фінансування та джерелами фінансування). Створено і Telegram-канал технічної підтримки, де користувачі можуть отримувати фахову консультацію.

Інша не менш важлива тема брифінгу – Портал відновлення Чернігівщини. Детальніше про це розповіла Юлія Дайнеко, голова правління Chernihiv.IT, операційна директорка компанії JEVERA.

«Портал – це реєстр об’єктів Чернігівщини, які потребують відновлення. Тут потенційний інвестор може знайти всю необхідну інформацію: детальний опис закладу, його руйнування, сума необхідна для відновлення та контактна інформація керівника».

«На Порталі відновлення ми умисне не розміщуємо об’єкти на відновлення яких можемо самі знайти кошти, там – складні проєкти, де складно обійтися без допомоги потенційних донорів», — додала Олександра Хомик.

Наразі із 33 розміщених об’єктів на Порталі – один вже повністю відновлений,  вісім – частково та сім – в процесі відбудови. Для зручності об’єкти згруповані за напрямками, наприклад, освіта, медицина та ін.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій 
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації