back

«Build Back Better» («Відбудувати краще, ніж було») – принцип, на якому базується допомога Міжнародного медичного корпусу на Чернігівщині

27-11-2023 | 16:52

Наголосила на цьому заступниця начальника Чернігівської ОВА Жанна Шерстюк під час чергового візиту представників організації до регіону.

«Це вже не співпраця, це – дружба. Ви – одні з перших приїхали до області з підтримкою та допомогли відновити пошкоджені заклади охорони здоров’я, інвестувавши в це майже 74 мільйони гривень. Окрім будівельних робіт Міжнародний медичний корпус (ММК) на більше, ніж 110 мільйонів гривень забезпечив 28 медичних закладів обладнанням, автотранспортом (6 одиниць), медикаментами, оргтехнікою, генераторами та ін.».

Цього разу представники ММК прибули до Чернігівщини, щоб дізнатися про поточні проблеми в сфері охорони здоров’я регіону та шляхи їх вирішення зі сторони організації.

Зокрема Найджел Пірсон, спеціаліст з підтримки системи охорони здоров’я, зауважив, що співпраця продовжується і необхідно сфокусуватися на конкретних потребах медичної галузі.

Саме про них і розповіла Жанна Шерстюк.

«По-перше, це відновлення тих закладів охорони здоров’я, які ще не вдалося відремонтувати. Наприклад, Обласного медичного центру соціально значущих та небезпечних хвороб, приміщення Центральної районної лікарні  і дитячої стоматполіклініки в Чернігові. По-друге, розробляємо проєктну документацію для організації Центру реабілітації населення та лікування ветеранів на базі обласної лікарні, де має бути комплексний підхід: і психологічна, і соціальна, і медична складова. Також безпека. Укриття мають бути в усіх лікарнях. А ще доступність медичних послуг для сільського населення – особливо для жителів прикордонних громад».

Доповнив про проблеми в медицині і начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Андрій Лінник.

«Руйнування і пошкодження (72 об’єкти в 30 лікарнях області), обмежена кількість медичних кадрів, недостатнє матеріально-технічне забезпечення, порушена логістика – всі ці виклики, які необхідно подолати для якісного функціонування медичної галузі регіону».

На зустрічі були присутні і представники закладів охорони здоров’я регіону, які висловили своє бачення подальшої співпраці з ММК.

Приміром, гендиректор КНП «Чернігівська обласна лікарня» Андрій Жиденко подякував за створення стаціонару для хворих на туберкульоз і поставку медикаментів та обладнання на більше, ніж 17 мільйонів гривень.

«І навіть завтра лікарня отримає гуманітарний вантаж – 3 тонни медикаментів та розхідних матеріалів. Щодо потреб –  наразі важливим є проєкт щодо забезпечення лікарень області інсінераторами (обладнання для знищення відходів). Також доцільно було б забезпечити мобільні бригади переносними рентген-комплексами (наразі є тільки 1)».

Допоміг Міжнародний медичний корпус і Чернігівській центральній районній лікарні, надавши більше 20 мільйонів гривень на відновлення інфекційного і неврологічного відділень та операційного блоку.

«Ці об’єкти були практично зруйновані, втім наразі інфекційне відділення вважається найкращим в області, – підкреслила генеральний директор Інна Фесенко. – У наших планах – облаштування бомбосховища (проєкт на 37 мільйонів гривень), який міститиме операційний блок, реанімаційне відділення, палати для пологів і перебування матері та дитини».

Також – облаштування відділення для фізичної реабілітації, паліативного і хоспіса, а ще – оновлення обладнання лікарні.

Зустріч з представниками Міжнародного медичного корпусу відбулася в рамках роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій 
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації