back

Прес-конференція на тему «Хрещення Київської Русі»

24-07-2008 | 16:47

24 липня перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Черниш провів прес-конференцію на тему «Хрещення Київської Русі».

Відкриваючи прес-конференцію, він, зокрема, зазначив, що 26 липня на державному рівні ми святкуємо історичну подію – 1020-річчя Хрещення Київської Русі.

Святкування має показати, які наслідки мала ця подія для нашої держави. Основне – перехід від язичницької віри до християнства, наслідком чого було будівництво храмів. Після 70-річного духовного полону та пропаганди атеїзму український народ знов повертається до віри, до Бога, до іншого життя. А інше життя – то життя за заповідями Божими. «Колись наші предки прийняли християнство, але порушували заповіді, то наслідком цього було і татаро-монгольське нашестя, втрата державності і багато інших негараздів в історії нашої держави. Георгій Черниш підкреслив: ми повинні пам’ятати завжди – від того, як ми живемо, як ми віримо, як ми діємо залежить наше земне життя», - сказав Георгій Черниш.

Із Києва православ’я поширилося на інші території, заселені східними слов’янами, вивівши їх на історичну сцену та визначивши їх подальшу долю на сотні років уперед. Київська Русь, прийнявши християнство, стала наймогутнішою європейською країною не тільки своєю територією, а й силою просвітництва, бо християнство принесло на Русь освіту. Український народ пережив страшні часи страждань і поневірянь, але з Божою допомогою не маючи своєї державності він зберіг свою національність, свою мову. За ці страждання Господь Бог дарував нам нашу державу.

Георгій Черниш повідомив, на запрошення Президента України Віктора Ющенка до Києва для участі у державних урочистостях прибуває Вселенський Патріарх Варфоломій І. Це – подія історичного значення. Президент України Віктор Ющенко вважає, що відзначення цієї дати має стати одним з поштовхів до початку широкого діалогу в суспільстві, кроком до єднання усіх православних церков.

Позиція Президента полягає у тому, що хрещення України-Русі є великим святом не тільки для православної церкви та мирян. Це спільне свято всіх християнських конфесій, кожна з яких в Україні є спадкоємцем Хрещення 988 року. На переконання Глави держави, гідне відзначення ювілею Хрещення – справа честі всієї України, а урочистості, які відбудуться в Києві, ще більше зміцнять міжнародний авторитет нашої країни.

Перший заступник голови облдержадміністрації познайомив журналістів з програмою урочистостей у Києві, в яких візьме участь і делегація від нашої області.

Коментуючи рішення депутатів останньої сесії Чернігівської міської ради, під час якої вони виступили з клопотанням до голови ОДА Володимира Хоменка скасувати рішення свого попередника і залишити приміщення церкви в якості музею без надання його будь-якій релігійній громаді, Георгій Черниш зазначив: є рішення Вищого адміністративного суду України, яке судовому перегляду не підлягає. Позиція ж депутатів міської ради, на думку Георгія Черниша, не має ніякої правової підстави.