back

Перспективи розвитку сільських територій Чернігівщини обговорили на нараді

20-03-2013 | 16:42

20 березня за участю заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації Олександра Шанойла у Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації відбулася нарада з питань стану та перспектив розвитку сільських територій Чернігівщини.

Як зазначив Олександр Шанойло на початку засідання, світова наука і практика оцінюють рівень розвитку країни за рівнем життя громадян, зокрема, селянства. На Чернігівщині сільські території перебувають в стані системного реформування, результати якого значною мірою впливатимуть на відродження всіх сфер життєдіяльності села, тому пріоритетним завданням аграріїв є підтримка селянства регіону.

На сьогодні аграрний комплекс є запорукою для економічного процвітання держави. Розвиток галузі має бути невідривно пов'язаний з стимулюванням і підтримкою сільських територій. З цією метою 15 травня 2012 року стартувала Ініціатива «Рідне село», розроблена Міністерством аграрної політики та продовольства України. Метою Ініціативи є підвищення якості життя сільського населення через зміцнення економіки села, налагодження соціальної інфраструктури, покращення довкілля.

Заступник директора Департаменту Римма Олексенко відмітила, що активізація розвитку сільських територій вбачається в пріоритетній підтримці державою кооперативного руху на селі, який дасть можливість включити вироблену фермерськими та особистими селянськими господарствами продукцію в маркетинговий ланцюг, підвищити її додану вартість, безпечність та якість.

Як поінформував директор регіонального науково-дослідного центру продуктивності АПК Василь Тютін, за результатами проведеного опитування голів сільських і селищних рад в межах Ініціативи "Рідне село", сільські громади вбачають перспективу розбудови кооперативів у їх багатофункціональності (62%), тому що такі кооперативи можуть займатись наданням послуг практично по всіх напрямках діяльності.

Слід відмітити, що пріоритетними напрямками діяльності кооперативів області визначено молочарський – 48,5%, зерновий – 24,5% та надання комунальних послуг – 27%.

Як зазначалося, для забезпечення позитивної динаміки в напрямку розвитку сільськогосподарської кооперації та сталого розвитку сільських територій необхідно здійснювати заходи щодо створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів з урахуванням потреб, визначених при обговоренні Проекту "Рідне село".

Також на нараді було заслухано голів сільських та селищних рад області, які поділилися позитивним досвідом створення нових форм господарювання: кооперацій, фермерських господарств та спілок.

Так, про обмін досвідом щодо залучення міжнародної технічної допомоги на село доповіла Голобурда Ніна Іванівна – Малинівський сільський голова Ріпкинського району, а Ільяш Галина Миколаївна – голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Надія» Куликівського району – прозвітувала про роботу сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу та шляхи вирішення проблемних питань.

Господар садиби «Андріївські озера» с. Андріївка Чернігівського району Карпачов Сергій Олексійович поділився з присутніми позитивним досвідом розвитку зеленого туризму в області.

За результатами наради Олександр Шанойло дав доручення проаналізувати стан виконання поставлених завдань, спрямованих на створення та діяльність сільськогосподарської кооперації на Чернігівщині і підвищення соціально-економічної ефективності агробізнесу.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації