back

Перший тендер на капітальний ремонт чотирьох будинків в Ягідному від Агентства відновлення оголошено

10-10-2023 | 10:00

Мова про багатоквартирні забудови по вулиці Дружби 3, 5, 6 та 10.

У квітні цього року Уряд визначив перелік населених пунктів, де за кошти фонду ліквідації наслідків російської агресії буде проведена комплексна відбудова. 13 червня провели перші консультації з мешканцями, після чого Агентство відновлення та проєктна компанія «АІММ» презентували концепцію відбудови. Вже 10 липня у селі пройшли громадські слухання: люди змогли вибрати різні варіанти нового дизайн-коду та заповнили анкети, де вказали пошкодження свого майна і бажані варіанти його вигляду після відбудови. Розпочали збір документів, щоб передати Агентству відновлення право замовника відбудови.

Процес дещо ускладнювало те, що не в усіх людей були на руках документи на житло: в когось вони втрачені, хтось загинув, а хтось їх і не мав.

Проте результат не змусив себе довго чекати: будинки будуть не лише реконструйовані, а й термомодернізовані. Замінять або утеплять фасади, цоколі, вікна та горища.

Комплексна відбудова охопить не лише відновлення житла, а й у створення нового архітектурного простору.

За концепцією буде проведено реконструкцію вулиць із заміною парканів та влаштуванням нового покриття доріг, вуличного освітлення. Підведені комунікації та інтернет.

Біля підвалу місцевої школи, де окупанти примусово утримували сотні людей, планується створити меморіал. За результатами архітектурного конкурсу, який оголосять пізніше, оберуть найкращу роботу.

Приміщення Будинку культури реконструюють у адміністративну будівлю із бомбосховищем. Цей проєкт виконають на основі розробок чилійського архітектора, бачення якого сподобалося більшості мешканців села.

Також у планах – облаштування місця дозвілля та відпочинку – урбан-парку, спортивного майданчика, зупинки транспорту, парковки для автомобілів.

За інформацією Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області