back

Виїзди мобільних медичних бригад тривають: медики відвідали Талалаївку, Понорницю та Гмирянку

09-10-2023 | 13:39

Продовжуються виїзди мобільних медичних бригад до громад області.

Так, 29 вересня медики відвідали Талалаївку Ніжинського району. Попередньо фахівцями Ніжинського відділу ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» була проведена організаційна робота: забезпечено інформування місцевого населення та розміщено оголошення. Як результат біля сімейної амбулаторії на приїзд лікарів чекало чимало людей.

Протягом робочого дня лікарі прийняли понад 100 пацієнтів. Зокрема, кардіолог обстежив 27 пацієнтів, офтальмолог надав консультації 35 громадянам, отоларинголог – 27. В профілактичних цілях здійснювалось вимірювання артеріального тиску і 68 громадян скористались такою нагодою, а  37 – перевірили рівень цукру в крові. Фахівці з надання психологічної допомоги провели з дітьми групові заняття, направлені на формування культури піклування про ментальне здоров’я.

Крім того, проведено дослідження  23 зразків води з колодязів на вміст нітратів, в 16 з них виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій.

Відвідали спеціалісти ДУ «Чернігівського ОЦКПХ МОЗ» й Талалаївський ліцей, де провели лекцію серед старшокласників про фактори, які впливають на розвиток серцево-судинних захворювань, зокрема куріння.

Наступний візит медична бригада здійснила 5 жовтня до селища Понорниця Новгород-Сіверського району. Там медики оглянули 214 як місцевих жителів, так і мешканців навколишніх сіл. Зокрема, на прийомі в ендокринолога побувало 25 громадян, ревматолог надав необхідні консультації  21 людині, невропатолог – 24, офтальмолог проконсультував 51 пацієнта, кардіолог  – 39. Крім того, 54 громадянам проведена ультразвукова діагностика, 53 людини дізналися про свій артеріальний тиск, 17 – про рівень глюкози у крові. Також, як і завжди під час виїздів, проведено дослідження води на вміст нітратів – до лаборанта  надійшло 22 зразки, в половині з яких знайдено перевищення за цими показниками. 

У свою чергу фахівці Коропського відділення  Новгород-Сіверського МРВ ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» разом із медиками амбулаторії роздали низку друкованих матеріалів з пропаганди здорового способу життя та необхідності вакцинації. До речі, все про профілактичні щеплення охочі мали змогу дізнатися із QR-коду Національного порталу з імунізації, скан якого розміщено у салоні автобуса.

 

Того ж дня інша мобільна бригада вирушила до села Гмирянка Прилуцького району. Лікарі проводили прийом пацієнтів на базі Гмирянської сільської лікарської амбулаторії ЗПСМ, куди прийшли  жителі  не тільки Гмирянки, а й сіл Ольшана та Щурівка.

Загалом лікар-кардіолог проконсультував 35 пацієнтів, ендокринолог – 24, невропатолог – 26 (зокрема 1 дитину), отоларинголог обстежив 30 дорослих та 3 дітей, педіатр – 7 дітей, лікар сімейної медицини оглянув  25 пацієнтів. Крім того, ЕКГ пройшли 35 пацієнтів, 109 людям виміряли артеріальний тиск, 60 – пройшли інші дослідження, зокрема на визначення ВІЛ-статусу, гепатити, рівень глюкози у крові.

Паралельно спеціалісти  Прилуцького МРВ  ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» дослідили 15 зразків води від громадян (у 9 зразках виявлено перевищення рівня нітратів), а співробітники Ічнянського відділення Прилуцького МРВ провели масово-роз’яснювальну роботу щодо уникнення загострення хронічних захворювань, необхідності щеплень проти вакцинокерованих інфекцій та роздали низку друкованих матеріалів із даної тематики.

 
За інформацією Чернігівського обласного центру
 контролю та профілактики хвороб МОЗ України