back

Треба себе реалізовувати, де б людина не жила і в яких умовах не опинилася

28-09-2023 | 13:47

Такий меседж в рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії «Робота для ВПО: ти потрібен» сьогодні озвучила під час брифінгу в медіацентрі ОВА Людмила Ключник, директорка обласного центру зайнятості.

За її словами, Чернігівщина, як прикордонна з країною-агресором, належить до найбільш постраждалих регіонів України. На жаль, через втрату значної кількості підприємств, вакансій суттєво поменшало – на початок вересня на кожне вільне робоче місце претендували 4 особи (роботодавці пропонували 1046 вакансій, втім шукали роботу більше 4 тисяч осіб, з яких – 183 ВПО зі статусом безробітного).

Щоб покращити ситуацію стосовно працевлаштування переселенців, служба зайнятості пропонує низку сервісів та послуг. «Слід зауважити, що для того, аби скористатися деякими з них, громадянам зовсім не обов’язково реєструватися в центрі зайнятості», – наголосила Людмила Ключник.

Важливо, що у разі працевлаштування переселенці не втрачають грошову допомогу на проживання, яку вони отримують як ВПО.

Спікерка детально розповіла про кожну з послуг, які пропонує служба зайнятості.

Приміром, професійне навчання безробітних передбачає програми з навчання та перекваліфікації безробітних шляхом видачі сертифікатів. Цьогоріч цією послугою скористалися 9 безробітних переселенців.

Також, професійне навчання за ваучерами, які можуть отримати громадяни, зокрема і ВПО, що мають професійно-технічну  чи  вищу освіту та не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні. Дія ваучера поширюється на  затверджений Мінекономікою перелік із 123 професій та спеціальностей. Їх (до речі, як і заклад освіти та форму навчання) людина вибирає самостійно. За ваучером можна здобути як робітничу професію, так і вищу освіту або підвищити кваліфікацію. Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (майже 27 тисяч гривень). Якщо ж перевищує, то роботодавець або фізична особа доплачує різницю.

З початку року вже 330 осіб отримали ваучери від служби зайнятості, серед них – 21 ВПО.

Суттєво сприяють працевлаштуванню грантові програми, якими можуть скористатися у тому числі й ВПО. Так, у поточному  році «Грант для ветеранів» отримали три особи, а за  програмою «Власна справа» - 109 громадян, бізнес-плани яких передбачають створення 240 робочих місць.

Серед переможців є й переселенка з прикордонної Семенівки, яка відкрила у Чернігові експрес-перукарню.

Вагому нішу у працевлаштуванні, в тому числі і ВПО, займає урядова ініціатива «Армія відновлення». Цьогоріч обласна служба зайнятості залучила до виконання суспільно корисних робіт понад 5,6 тисяч безробітних, серед яких – більше сотні ВПО. Заробітна плата – не менше мінімальної, а це — 6700 грн.

«Більше того, служба зайнятості посилює співпрацю з роботодавцями та пропонує їм скористатися компенсаційними програмами за працевлаштування ВПО», – наголосила Людмила Ключник.

Так, одна з програм протягом 6 місяців компенсує роботодавцю фактичні витрати на оплату праці за працевлаштованих на умовах строкових трудових договорів зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб.  Максимальний місячний розмір компенсації за кожного працевлаштованого переселенця – 13400 грн.

Скористалися цією програмою у поточному році 9 роботодавців регіону, а 9 безробітних з числа ВПО отримали роботу.

Також під час воєнного стану  роботодавці можуть розраховувати на компенсацію витрат на оплату праці протягом 2 місяців за працевлаштування переселенців незалежно від наявності у них статусу безробітних чи строковості трудового договору. За цією програмою сума компенсації — 6700 гривень на місяць. 

Цьогоріч у такий спосіб 47 роботодавців Чернігівщини працевлаштували 57 переселенців.

«Слід зауважити, що ВПО, у яких не розірвані трудові відносини з роботодавцем, для набуття статусу та отримання допомоги по безробіттю, мають право припинити трудовий договір в односторонньому порядку. Для цього необхідно подати до центру зайнятості за місцем проживання заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору», – зазначила директорка обласного центру зайнятості.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації