back

«Ялівщина», інші природоохоронні та майнові питання, державні відзнаки та оновлений депутатський склад – з порядку денного обласної ради

27-09-2023 | 14:00

Першим рішенням сьогоднішньої п’ятнадцятої сесії облради депутати затвердили звіт про виконання обласного бюджету за I півріччя поточного року.

Погодили народні обранці і рішення «Про звільнення від сплати орендної плати» нежитлової будівлі у Чернігові за адресою: проспект Миру, 20. Вона знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та зазнала руйнувань 19 серпня.

Вкотре велися дискусії стосовно Ялівщини. За узгодженим членами науково-технічної ради документом, заповідна зона парку займала б площу 15,6 га (9,3% від загальної площі парку), зона регульованої рекреації – 86,1 га (51,0%), зона стаціонарної рекреації – 3,6 га (2,1%), господарська зона – 63,4 га (37,6%).

Втім, більшість депутатів обласної ради відповідне рішення не підтримала: знову ж таки парк залишився без проєкту організації території РЛП.

«Межі РЛП вже давно визначені і затверджені в Державному земельному кадастрі. Питання зонування не вплине на межі, а гальмування прийняття проєкту лише гальмує процес розвитку РЛП», – акцентував начальник ОВА В'ячеслав Чаус. 

А от рішення щодо надання у користування мисливських угідь товариству з обмеженою відповідальністю «Мисливсько-рибальське підприємство "Єгер"» та державному спеціалізованому господарському підприємству «Ліси України» (філія «Ніжинське лісове господарство») набрали необхідну кількість голосів.

Більше того, депутати проголосували за зміну меж (приведення у відповідність площі) об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення – заповідних урочищ «Нова зимниця» та «Присторонська дача».

Між іншим, оновлено і депутатський склад: Валентина Дзюба, Валентина Мельник та Іван Чаус склали присягу та отримали знаки і посвідчення депутатів обласної ради.

Принагідно, Олена Дмитренко, голова облради, вручила державні відзнаки.

Грамотою Верховної Ради України за вагомий особистий внесок у соціально-економічній та освітній розвиток регіону, активну громадську і волонтерську діяльність, сумлінну працю, високий професіоналізм нагороджено Володимира Лукаша, директора приватного сільськогосподарського підприємства «Лан», депутата обласної ради.

Анатолій Шацький, голова громадської організації «Чернігівська спілка учасників боротьби за незалежність України у XX столітті», голова Чернігівської філії Ветеранського об'єднання Української Гельсінської Спілки отримав Подяку Голови Верховної Ради України на знак глибокої шани й поваги за значний особистий внесок у соціально-економічній та культурно-освітній розвиток держави, значну громадську діяльність, високий професіоналізм, активну громадянську позицію.

Низка проєктів рішень, які стосуються діяльності депутатського корпусу, запитів та звернень до керівництва держави щодо запровадження механізму монетизації пільг за користування пасажирським транспортом і збереження зарахування до бюджетів територіальних громад та обласного бюджету ПДФО, а також окремі питання регулювання земельних відносин через відсутність кворуму не знайшли підтримку і будуть внесені на розгляд наступного пленарного засідання.

За матеріалами Чернігівської обласної ради