back

Віктор Тканко взяв участь у презентації збірника «Корюківка, 1943: злочин проти людяності»

25-01-2011 | 09:13

24 січня у приміщенні військово-історичного відділу Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського відбулась презентація збірника «Корюківка, 1943: злочин проти людяності».

Зі вступним словом до учасників заходу звернувся заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко. Він, зокрема, зазначив, що тема Другої світової та Великої Вітчизняної війни є героїчною і водночас надзвичайно трагічною. Наш народ, як і інші народи колишнього Радянського Союзу, Європи, решти регіонів світу, зазнав величезних втрат, передусім – серед мирного населення. У цьому контексті надзвичайно болючим нагадуванням про людоненависницьку сутність фашизму є трагедія м. Корюківка, знищеної разом з усім населенням 1 – 2 і 9 березня 1943 року.

Представлена увазі громадськості книга містить історичні документи, свідчення очевидців і вцілілих жертв гітлерівського злочину, фотодокументи і вибрану бібліографію видань і публікацій про Корюківські події. Цей збірник – результат спільної праці Українського інституту національної пам’яті, Чернігівської обласної державної адміністрації та Корюківського історичного музею – видано управлінням у справах преси та інформації облдержадміністрації в рамках обласної програми «Українська книга».

Віктор Тканко нагадав присутнім, що Чернігівщина в 1941 – 1943 рр. була краєм активної діяльності радянських партизан. Гітлерівському окупаційному режиму не вдалося знищити організований опір силовими методами, і його представники з самого початку поклали всю відповідальність за дії антигітлерівського руху саме на мирне населення та методично винищували безневинних людей. За час німецької окупації було знищено 127 тис. мирних жителів Чернігівської області.

Каральна акція проти мирного населення цілого містечка Корюківка є одним з найбільших серед нацистських злочинів. Вона перевершує будь-які уявлення про жорстокість гітлерівських окупантів. Наслідки гітлерівського злочину: вбито близько 7 тис. мешканців (за актом від 1944 року – 6700 чол.) і спалено 1290 будинків.

Як підкреслив заступник голови ОДА, чернігівські історики – і з цим солідарні фахівці Українського інституту національної пам’яті – наголошують, що знищення фашистськими карателями Корюківки разом з його мешканцями є одним із найбільших подібних злочинів нацистських окупантів у Другій світовій війні в Європі. Для порівняння він навів такі цифри: у білоруському селі Хатинь було знищено 149 осіб, у чеському селищі Лідіце вбито і замордовано у концтаборі 320 осіб, у французькому селищі Орудар знищено 642 особи.

Безперечно, оцінка трагедії в Корюківці у 1943 році повністю відповідає висновкам міжнародного судового процесу над колишніми керівниками гітлерівської Німеччини у Нюрнбергзі, зазначив Віктор Тканко. Такі дії німецьких окупантів однозначно є військовим злочином і злочином проти людяності.

Запропонована книга є черговим внеском у вшанування пам’яті загиблих і нагадуванням про жахливу сутність ідеології та практики нацизму і фашизму.

Віктор Тканко наголосив, що Чернігівська облдержадміністрація вважає за необхідне гідно вшанувати пам’ять жертв трагедії Корюківки та взагалі всіх невинно убієнних гітлерівськими загарбниками на окупованій території, а 2 березня має стати символічною датою скорботи і застереження.

Учасники презентації також переглянули документальний фільм телеканалу «Інтер» про Корюківку «1377 спалених заживо» (автор і режисер І. Кравчишин).

Під час презентації збірника своїми думками також поділилися голова Корюківської райдержадміністрації Олександр Довгаль, упорядники книги – представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко та старший науковий співробітник Корюківського історичного музею Тетяна Макаренко, власний кореспондент загальноукраїнської газети «Голос України» по Чернігівській області, головний редактор журналу «Сіверянський літопис», заслужений журналіст України Сергій Павленко. Завершив захід поет Анатолій Хоменко, який зачитав уривок із свого твору, присвячений трагедії Корюківки.

На завершення заходу учасники отримали презентаційні примірники книжки.






















Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації