back

Ринок праці області – мовою цифр

11-08-2023 | 14:53

Протягом січня-липня поточного року на обліку в службі зайнятості Чернігівської області перебували та отримували послуги 13,2 тис. безробітних громадян, кожного другого з яких охоплено активними програмами сприяння зайнятості.

Зокрема, 2,9 тис. осіб працевлаштовано, 183 – скеровано на професійне навчання, 272 – залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру, 3,7 тис. – до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. Крім того, служба зайнятості видала 231 ваучер на навчання громадянам для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці.

На початок серпня в області налічувалося 4,6 тис. офіційних безробітних, яким служба зайнятості могла запропонувати 833 вакансії. Тобто, на кожне вільне робоче місце – черга з 5 осіб.

Через втрату значної кількості підприємств суттєво поменшало пропозицій від роботодавців. Так, за 7 місяців поточного року служба зайнятості мала 4,5 тис. вакансій  – на 22% менше відповідного показника 2022 року.

Щоб зберегти робочі місця та сприяти створенню нових, служба зайнятості пропонує роботодавцям програми фінансової підтримки. Зокрема, можна отримати допомогу по частковому безробіттю, а за працевлаштування окремих категорій безробітних, внутрішньо переміщених осіб, безробітних на нові робочі місця гарантовані компенсаційні виплати.  

Також у межах урядового проєкту «єРобота» діють програми підтримки підприємництва, за якими можна отримати грантові кошти на започаткування або розвиток бізнесу (за умови створення робочих місць, що є ключовою вимогою). Так, за час дії програми «Власна справа» (з липня минулого року) позитивні рішення щодо надання мікрогрантів на старт або розвиток бізнесу, а це від 50 до 250 тис. грн,  отримали 174 мешканці області. Сума фінансової підтримки їхнього бізнесу від держави склала понад 40 млн грн. Схвалені бізнес-проєкти передбачають створення близько 400 нових робочих місць.

Крім того, цього року стартувала програма «Грант для ветеранів», за якою учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя можуть отримати до мільйона гривень на старт або розвиток бізнесу.

Консультації – в Telegram-каналі.

За повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості