back

Команда СП EGIS презентувала звіт щодо діагностики руйнувань від війни в межах Чернігівської області

26-07-2023 | 13:03

Експерти спільного підприємства EGIS Villeset Transports/Dassault Systèmes/B4D&E у межах Меморандуму з Чернігівською ОВА презентували звіт «Діагностика руйнування від війни в межах Чернігівської області», над яким працювали близько двох місяців. Це – один з етапів пілотного проєкту «Проведення діагностики та розробка цифрової платформи для відновлення України», що реалізується за фінансування Фонду досліджень та допомоги приватному сектору (FASEP).

«Якісна діагностика дозволяє розробити максимально ефективне лікування. Помилка на першому етапі може в перспективі призвезти до незворотніх процесів у другому. І це не лише про медицину. Це про раціональний підхід до всього. Зокрема і до відбудови. Щиро вдячний EGIS за проведену роботу. Адже результати такого високотехнологічного обстеження Чернігівської області можуть стати основою для реалізації проєктів з відбудови за підтримки міжнародних партнерів», – наголосив начальник ОВА В’ячеслав Чаус.

Увагу команда зосередила на населених пунктах, адже область велика і охопити всю площу досить складно. Також досліджували лише прямі збитки (руйнування, пошкодження), непрямі – ще один шмат великої роботи.

У дослідженні використовували супутникові знімки з великою роздільною здатністю (рівень деталізації – 30см) та штучний інтелект, дані якого все ж перевіряли люди. До слова, такою методикою оцінювання збитків послуговуються Світовий банк та ООН.

Наступним етапом, за словами представників EGIS, стане проведення містобудівної діагностики Чернігова (розроблення стратегічного майстерплану пріоритетного району міста, створення проєктів QIP «Проєкт швидкого впливу».

Усі розробки відображаються на 3D-платформі. Обласний центр матиме свою цифрову модель, яку можна буде використовувати для подальшого планування і напрацювання різних сценаріїв.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації