back

Заборгованість із виплати заробітної плати зафіксована на 14 підприємствах області

22-06-2023 | 15:45

Стан погашення заборгованості із зарплати обговорили сьогодні на засіданні профільної комісії під головуванням першого заступника начальника ОВА Костянтина Мегема. До обговорення долучились представники районних військових адміністрацій та керівники підприємств-боржників.

Наразі 14 суб’єктів господарювання по різним районам мають заборгованість перед працівниками в розмірі 24,3 млн гривень — на мільйон менше, ніж на початку року. Зокрема, в Чернігівському районі — це шість підприємств. Їхній борг — більше половини від загального обсягу заборгованості в області. Крім того, по 3 підприємства-боржники — в Ніжинському та Корюківському та по одному — в Прилуцькому та Новгород-Сіверському районах.

«Питання стосується не тільки заборгованості заробітних плат, а й страхування працівників, які потім не отримають належні виплати. Зокрема, це і допомога з тимчасової непрацездатності, з безробіття, розмір пенсії. Тому воно постійно знаходиться на контролі обласної державної адміністрації», — наголосив Костянтин Мегем.

За словами директорки Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА Олександри Хомик, більше 65 % заборгованості припадає на 10 приватних підприємств. Найбільшим боржником серед них є ПрАТ «Чернігівський завод радіоприладів», з сумою боргу більше 11 млн гривень. Підприємство не працює з 24 лютого 2022 року.

Крім того, борги із зарплати мають ПрАТ «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування»  – 1,1 млн гривень, ТОВ «Чезара Телеметрія» – майже 1 млн гривень (з початку року борги збільшились майже вдвічі), приватне сільськогосподарське підприємство «Яна плюс» – близько 700 тис. гривень, ТОВ Наукове виробниче підприємство «Метекол» – орієнтовно 700 тис. гривень,  ПП «Веттор» – 600 тис. гривень.

Майже третина від загальної суми боргу залишається на трьох підприємствах державної форми власності: ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів», ДП «Чернігівторф» та ДП «Холминський спиртовий завод».

З-поміж комунальних підприємств боржником  є КП «Міськсвітло» Прилуцької міської ради.

Проблеми з виплатою заробітної плати на підприємствах виникають з різних причин. Зокрема, причиною заборгованість на ДП «Холминський спиртовий завод» стало анулювання ліцензії Державною податковою службою. З цього приводу керівництво подало судовий позов, який був задоволений. Проте ліцензія так і не була поновлена.

Крім того, приватне сільськогосподарське підприємство «Яна плюс» та ТОВ «Ванеса» не можуть повноцінно працювати через близькість до кордону з рф.

Тим не менш, керівництво «Яна плюс» має намір виплатити всі належні суми працівникам вже у найближчі дні.

Про перспективи погашення заборгованості завдяки виконанню укладених контрактів повідомив і менеджмент ТОВ НВП «Метекол».

За результатами засідання керівникам підприємств-боржників рекомендовано скоротити борги із заробітної плати до кінця поточного року.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації