back

Програма ментального здоров’я на Чернігівщині: проблемні питання та шляхи реалізації

02-06-2023 | 16:35

Згідно з даними дослідження, проведеного компанією Gradus Research в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я, більше 70 % українців відчувають стрес. Основні причини — повномасштабна війна з росією, фінансові труднощі, соціальна ситуація, стан здоров’я тощо. Серед тих, хто найбільше схильні до стресу — внутрішньо переміщені особи, військові та ветерани, літні люди та підлітки.

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» створена за ініціативою першої леді Олени Зеленської. ЇЇ мета – навчити українців піклуватись про власне ментальне здоров’я.

Питання її реалізації в області обговорили сьогодні в Чернігівській ОВА представники профільних структурних підрозділів, районних військових адміністрацій та громадських організацій.

 «Ментальне здоров’я – це потенціал наших людей, які мають розвивати країну та конче необхідні нашій державі для того, щоб відновитися. На сьогодні маємо прогноз щодо збільшення кількості ментальних розладів. Адже війна триває і в майбутньому ще більша кількість людей потребуватиме психологічної допомоги», – зазначила заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

Найбільша взаємодія з населенням відбувається в закладах освіти, соціального захисту та медицини. На сьогодні в зазначених закладах в кожній громаді є працівники, які надають психологічну допомогу. Та все ж головною проблемою залишається недостатня кількість кваліфікованих спеціалістів. Крім того, деякі працівники на місцях не мають достатнього рівня мотивації та необхідного досвіду.

«Наразі є органи та інституції, які вже залучені до реалізації програми ментального здоров’я та потужна команда неурядових громадських організацій, які багато років працюють в цій сфері. Наша стратегія – проаналізувати послуги їх якість та наповнення, зорганізувати вже наявний ресурс та збільшити мережу фахівців через проведення навчань тих спеціалістів, які є та залучення нових», – наголосила Жанна Шерстюк.

Довідково. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, ментальне здоров’я (або психічне) – це стан благополуччя, при якому людина може реалізувати власний потенціал, долати життєві стреси, продуктивно і плідно працювати, а також робити внесок у життя своєї спільноти.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації