back

Вкотре область відвідала делегація з Франції: цього разу акцент на культурній спадщині Чернігівщини

31-05-2023 | 16:40

Франція – один з найбільш продуктивних партнерів Чернігівщини. Тому візити до області урядових і неурядових організацій, а також різного спрямування посадовців відбуваються часто.
Сьогодні делегація на чолі  з Надзвичайним і Повноважним Послом Франції в Україні паном Етьєном де Понсеном зробила акцент на огляді культурної спадщини Чернігова та поспілкувалася з начальником ОВА В’ячеславом Чаусом та іншими представниками ОВА про вже реалізовані проєкти.

«Ми з паном Етьєном де Понсеном відразу не згадаємо, скільки разів вже бачилися. Та дуже хотілося б, аби наші діалоги були про розвиток, а не про відновлення після військової агресії, — зазначив В'ячеслав Чаус. — У партнерстві нам вже вдалося покращити логістику, технічне забезпечення закладів освіти та охорони здоров'я, допомогти мешканцям пошкоджених будинків області.  Враховуючи, що Франція є однією із засновниць ЮНЕСКО, дуже сподіваємося на підтримку Чернігівщини у просуванні у відповідній номінації».

 

Нагадаємо,  до списку Світової спадщини у номінації «Культурний ландшафт Чернігова» планують подати три локації: центральна частина Валу; Єлецька гора з ансамблем Єлецького монастиря та курган «Чорна могила»; Болдина гора з курганним могильником X століття та комплексом Троїцько-Іллінського монастиря.
Як зазначив пан Посол, Франція має намір підтримати відповідну заявку, однак, враховуючи тривалість процедури, все ж краще скоротити перелік пропозицій.
Делегація мала нагоду на власні очі оцінити визначні місця.

Окрім того, гості відвідали село Ягідне; Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді, якому раніше передали автобус; а також побачили, як функціонує встановлена французька конструкція мосту в одній з громад. 

«Звісно, Франція підтримує міста, партнерські стосунки з якими були встановлені раніше, як от Одеса – Марсель. Однак, для мене принциповим було організувати допомогу саме Чернігівщині. Адже ваша область стала прикладом національного спротиву та мужності навіть в частковій окупації та облозі», — зазначив Етьєн де Понсен.

 

 

Також він акцентував на важливості налагодження горизонтальних зв’язків між містами та громадами Чернігівщини та Франції. Значну роль в успішності цього процесу дипломат відводить саме ОВА. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації