back

Представники 5 країн ЄС та УВКБ ООН на Чернігівщині: що вже зроблено і в чому може полягати подальша допомога

26-05-2023 | 19:26

Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) надає різнопланову підтримку жителям Чернігівщини з моменту, коли постраждалі території стали доступні гуманітарним організаціям. За цей час напрями допомоги суттєво розширилися: від гуманітарних вантажів до програм з відновлення житла.

Сьогодні з ініціативи УВКБ ООН Чернігівську область відвідала потужна міжнародна делегація, щоб  ознайомитися з ходом реалізації спільних проєктів та детальніше вивчити актуальні потреби області та її жителів.

У її складі — представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Петер Ван де Велде, Надзвичайний і Повноважний Посол Ірландії в Україні Тереса Ґілі, Повноважний міністр Посольства Республіки Словенія в Україні Блаж Масле, заступник Надзвичайного та Повноважного Посла Словацької Республіки в Україні Юрай Балоґг та перший секретар з політичних справ Посольства Королівства Нідерландів в Україні Мартін ван Бюрен.

— Із першого дня деокупації Чернігівщини наша область відновлюється. І чимала заслуга в цьому – міжнародних партнерів. Однак, масштаби руйнувань області вражаючі і без підтримки нам не впоратися, — звернувся до дипломатів начальник ОВА В’ячеслав Чаус під час зустрічі в обласній військовій адміністрації.

Кароліна Ліндхольм Біллінг відзначила рівень взаємодії та організації з боку ОВА, який дозволяє ефективно надавати постраждалим жителям області допомогу, якої вони потребують.

Від імені депутатського корпусу обласної ради за масштабну допомогу регіону подякував партнерам і заступник голови облради Дмитро Блауш.

За підтримки Фонду «Рокада» — партнера УВКБ ООН — в області вдалося відновити 834 будинки, а 1100 домогосподарств отримали будматеріали для відновлення житла. Ще 600 бенефіціарів з Чернігівщини отримали допомогу для відновлення будинків із пошкодженнями легкого та середнього ступенів від міжнародної організації ZOA. У цілому ж 14 організацій допомагають жителям області з відновленням осель під егідою ООН.

За підтримки польських партнерів було зведено 6 модульних містечок, а небайдужі швейцарські громадяни в Іванівській громаді збудували ще одне для 24 родин.

Тим не менше, питання відновлення житла досі залишається пріоритетним — адже саме на нього припадає майже 85% всіх руйнувань, наголосив В’ячеслав Чаус. Серед інших потреб Чернігівщини — допомога з відновленням закладів соціальної сфери, підтримка закладів освіти, а також обладнання для відновлення електромереж.

У рамках візиту учасники делегації відвідали чернігівський мікрорайон Бобровицю. Під час активних бойових дій він став один з найбільш постраждалих у місті, а згодом — одним із фокусів відновлювальних робіт, організованих фондом «Рокада». На Олександрівці поспілкувалися з родиною чернігівців, які отримали модульний будинок завдяки міжнародній допомозі.

Також іноземні гості оглянули пошкоджену в результаті російських бомбардувань будівлю кардіоцентру, на базі якого планується створити обласний реабілітаційний заклад.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації