back

Від штрафу до довічного ув’язнення: у воєнний стан пожежі в екосистемах мають серйозніші наслідки та жорсткіші покарання

25-05-2023 | 15:25

З початку року на Чернігівщині виникло 310 пожеж в природних екосистемах, це на 56% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Вогонь пройшовся майже 250 га, знищив або пошкодив 8 будівель різного призначення. Про це сьогодні повідомив начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Чернігівській області Родіон Лігун під час брифінгу в ОВА. До обговорення долучилися також начальник управління організації цивільного захисту, інформації та зв'язку Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА Володимир Селюченко та начальник Новгород-Сіверської районної військової адміністрації Сергій Сергієнко.

Основна причина виникнення таких пожеж - ігнорування заходів безпеки самими ж громадянами або суб’єктами господарювання.

«Загалом в області чимало торфовищ та лісів, які у сезон підвищеної температури дуже чутливі до загоряння. У нас 144 населених пункти знаходяться безпосередньо на межі з лісами, що збільшує і ймовірність загоряння, і його наслідки», - акцентував Володимир Селюченко. – «Розроблені спеціальні програми щодо профілактики відповідних ситуацій, так і документи, що передбачають евакуаційні заходи у разі потреби. Також нагадаю, що не скасована заборона на відвідування лісів. Туди не можна ні пішки, ні цивільним транспортом».

Зросла кількість пожеж і через військову агресію. Зокрема майже тиждень рятувальники та працівники лісового господарства боролися із загорянням, що сталося у Семенівській громаді, яку майже постійно обстрілюють.

«Наразі пожежу ліквідовано. Складність полягала в тому, що було декілька джерел вогню, а також через обстріли спеціальна техніка не мала швидкого доступу», - розповів Сергій Сергієнко.

 

 

В області працюють спеціальні рейдові групи, які окрім інформаційно-роз’яснювальної роботи, також можуть виявляти та притягувати винних осіб до відповідальності згідно з вимогами чинного законодавства. Так,з початку року 72 особи отримали штраф за випалювання сухої рослинності, ще одна – за порушення правил пожежної безпеки у лісах.

До слова, з березня 2022 року до Кримінального кодексу України внесено зміни, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, у тому числі і сухої рослинності. Відтепер такі дії розцінюються як злочин, за який передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації