back

В’ячеслав Чаус: Оптимізувати штат медичних закладів варто не за рахунок лікарів, а переглянувши адміністративну складову

24-05-2023 | 17:56

На цьому наголосив начальник обласної військової адміністрації під час наради із керівниками обласних медичних закладів та структурних підрозділів ОВА.

Питання оптимізації штату без впливу на якість надання послуг – одне з тих, що об’єднує всі заклади охорони здоров’я. Серед спільних також оплата послуг ЖКГ та робота із медичними відходами (наразі в області нема підприємства, що може надавати відповідну послугу згідно з новими вимогами).

Є і чимало специфічних запитів. Зокрема, психоневрологічна лікарня має потребу у власній пральні. Наразі цю послугу заклад купує. Медичний центр сучасної онкології шукає спонсорів для будівництва приміщення під ще один лінійний прискорювач, також там необхідно привести до ладу операційні. Центр крові потребує спеціалізованого авто, щоб здійснювати забір крові не лише в Чернігові. Також у Центрі замінені вікна, які постраждали під час повномасштабного вторгнення, однак ще потрібно вирішити деякі додаткові ремонтні питання.

Абсолютно всі заклади радо приймуть сучасне обладнання. І над пошуком донорів на ці потреби установи працюють разом з профільним управлінням ОВА.

У планах - нові відділення та напрямки медичної допомоги, зокрема, реабілітація, трансплантологія та пластична хірургія.

«Щиро дякую всім медикам області за героїчну боротьбу у лютому-березні минулого року і за якісну роботу зараз, - наголосив В’ячеслав Чаус - Наразі медична галузь області трансформується згідно вимог сьогодення. Пам’ятаємо, головний критерій змін – доступність і якість послуг».

Зібрання виокремило проблемні питання та напрацювало шляхи вирішення деяких із них.

До слова, на Чернігівщині функціонує 14 обласних закладів охорони здоров’я: 6 мають договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) за програмою медичних гарантій на оплату наданих медичних послуг; 4 заклади фінансуються як за рахунок коштів субвенції з державного бюджету, так і коштів обласного бюджету; 3 медичні установи - виключно з обласної скарбниці; 1 заклад повністю на власному забезпеченні.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації