back

Співпраця на державницькому та бізнесовому рівнях: Чернігівщину відвідали потужні делегації з Латвії

23-05-2023 | 15:47

Латвійська Республіка однією з перших надала практичну підтримку Чернігівщині після повномасштабного вторгнення. Зокрема область вже отримала медичне обладнання, оргтехніку, гуманітарні вантажі соціальним закладам. Дуже масштабною є допомога у відновленні двох соціально важливих підприємств та у відбудові «з нуля» 7 будинків у Ягідному. Наразі Латвія визначається з об’єктами освіти та медицини області, які також візьметься відновлювати.

Про це та інше начальник ОВА В’ячеслав Чаус говорив під час зустрічі з латвійською делегацією на чолі з міністром економіки Латвійської Республіки Ілзе Індріксоне. До обговорення також долучився Надзвичайнийта Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява.

«У жовтні 2021 року під час економічного форуму Чернігівщині вдалося налагодити чимало ділових, бізнесових контактів з Латвією. Щось навіть встигло перейти у практичну площину. Та сталося повномасштабне вторгнення. Однак, воно не зруйнувало наших намірів, а лише відтермінувало і дещо змінило вектор, додавши акценту на соціальній складовій», – зазначив В’ячеслав Чаус.

 

 

Начальник ОВА подякував за потужну і своєчасну підтримку та акцентував на потребах області. Зокрема наразі дуже потрібен кабель та спеціальні перемикачі для відновлення мереж, адже ворог і досі систематично перебиває лінії. Гостро стоїть питання відбудови житла та об'єктів критичної інфраструктури. Міський голова Ніжина Олександр Кодола, який теж долучився до діалогу, зауважив що наразі актуальним є встановлення модульних укриттів для навчальних закладів.

«У нас буде багато практичних питань. Адже хочемо надати максимально корисну практичну допомогу у стислі терміни, – наголосила Ілзе Індріксоне. – Дуже добре зарекомендувала себе міжмуніципальна підтримка: Ніжин – Прейлі, Чернігів – Огре. Цей принцип роботи стане корисним і на інших рівнях. Тож сьогодні в області працює і делегація латвійських підприємців, які готові налагоджувати точкові ділові контакти».

 

 

«На жаль, війна ще не закінчилась, але ми не боїмось приїхати до вас і готові до спільних проєктів. Ми готові допомогти не тільки з ідеями, а й з інвестиціями», – наголосив представник Латвійської агенції з інвестування та міжнародного розвитку Айнарс Межулис під час спілкування з підприємцями Чернігівщини, до якої долучився і перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем.

Наразі є точки дотику у аграрній, ІТ сферах, будівництві та проєктуванні.

Принагідно, представники бізнес-спільноти Латвії передали Іванівській громаді автобус, який можна використовувати для підвозу дітей до навчального закладу.

Також делегації відвідали низку об’єктів, що потребують підтримки та відновлення. На знак довгої плідної роботи було висаджено алею дерев.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації