back

На Чернігівщині утилізовано понад пів мільйона обміняних ламп розжарювання

23-05-2023 | 11:20

Більше 608 тисяч ламп розжарювання жителі області вже обміняли через поштові відділення на нові світлодіодні, аби зменшити споживання електроенергії у своїх оселях. Загалом Чернігівщина отримала 711 тисяч LED-ламп.

На сьогодні понад 545 тисяч обміняних ламп вже утилізовано, решта – у процесі. Відповідні роботи здійснюють підприємства, визначені на конкурсній основі через систему ProZorro: ТОВ «Іскра-Транс-Логік» (Львів) та ТОВ «Центр управління відходами» (Київ).

До речі, як повідомили в ТОВ «Центр управління відходами», обміняні лампи розжарювання на їхньому підприємстві підлягають переробці. При цьому близько 90% відходів використовуються для власного виробництва ламп – в основному це склобій (76%), ще виробляється пресований алюміній та клейова мастика для з’єднання скляних компонентів.

Нагадаємо, що обмін ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи здійснюється через відділення АТ «Укрпошта» в рамках урядової програми «Світло для України» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Як повідомлялося раніше, на Чернігівщині роботи з утилізації ламп розжарювання фінансуються за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки.

До слова, за інформацією Міністерства економіки України, найближчим часом планується друга фаза реалізації урядової програми з енергоефективності, в ході якої обмін ламп розжарювання здійснюватиметься в комунальних закладах освіти, охорони здоров’я та культури. Наразі готуються відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 10.01.2023 №25 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням».

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації