back

Відновлення пошкоджених об’єктів та підготовка до опалювального сезону: Чернігівську область відвідав міністр енергетики Герман Галущенко

11-05-2023 | 16:23

З робочим візитом на Чернігівщині сьогодні перебував міністр енергетики України Герман Галущенко. Питання функціонування галузі та нагальні проблеми він обговорив з профільними місцевими фахівцями за участі заступника начальника ОВА Дмитра Синенка, заступника Чернігівського міського голови Сергія Фесенка та керівників районних військових адміністрацій.

«Зараз маємо відпрацювати всі моменти з точки зору надійності. Щоб забезпечити споживачів електроенергією, свого часу було застосовано дуже багато тимчасових рішень, які виявилися дієвими. Насправді ми не очікуємо, що наступна зима буде легшою, враховуючи виклики минулої. Наразі дуже важливо відновитися максимально та зробити резерв необхідного обладнання. Як показав досвід, його наявність дозволяє швидко відновитися після масованих обстрілів», — зазначив міністр енергетики.

Зі свого боку, Дмитро Синенко зауважив, що через постійні обстріли прикордонних громад місцевим енергетикам значно додалося роботи, адже працювати доводиться цілодобово, ще й з ризиком для життя. Виникає потреба і в обладнанні.

Серед ефективних інструментів підтримки вітчизняного енергосектору Герман Галущенко назвав Фонд енергетичної підтримки України, створений за ініціативи єврокомісара з питань енергетики. Його мета — допомогти підприємствам, що зазнають пошкоджень і руйнувань внаслідок російських військових атак. Відповідну допомогу отримувала і Чернігівщина. Загалом за координації Міненерго для потреб АТ «Чернігівобленерго» було розподілено майже 260 тонн енергообладнання.

Важливим залишається не лише відновлення пошкодженої енергоструктури, а й підготовка до опалювального сезону. Тут значна увага приділяється децентралізації генеруючих потужностей. Крім того, за словами міністра, розпочалася реалізація проєктів захисту енергетичних об’єктів.

Принагідно Герман Галущенко оглянув енергооб’єкти в обласному центрі, відновлені після бойових дій.

Цього дня міністр енергетики та начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус вручили державні нагороди працівникам енергетичної сфери.

«Я добре пам’ятаю березень минулого року, коли ви працювали під обстрілами та давали електропостачання на годину (потім лінії все одно перебивав ворог). Та це було більше, ніж побутова зручність, це була надія. Це було світло в усіх сенсах. Так є і зараз,  на прикордонні, що обстрілюється щодня. Дякую за вашу роботу, дякую за вашу боротьбу на енергетичному фронті», — зауважив начальник ОВА.

«Енергосистему Чернігівщини нищили під час активних бойових дій. Ворог загрожував блекаутом і після звільнення. Однак ми встояли. Ви встояли. І справа не самій системі, бо за кожною «залізякою» стоїть людина. Стоїте ви. Шаную і дякую вашим рукам», — акцентував міністр.

За значні успіхи у виконанні виробничих завдань, багаторічну сумлінну працю та вагомий внесок у відновлення електропостачання Чернігівської області під час активних бойових дій Почесною грамотою Міністерства енергетики України нагороджено:

працівників АТ «Чернігівобленерго»:

СОПОВА Владислава – диспетчера Чернігівської міської оперативно-диспетчерської групи оперативно-диспетчерської служби;

ПОДОЛЬСЬКОГО Миколу – диспетчера Чернігівської оперативно-диспетчерської групи оперативно-диспетчерської служби;

ТАРАДАЙКУ Олександра – заступника начальника служби ліній електропередачі 35 кВ і вище;

ПЕРЕВЕРЗУ Сергія – заступника директора технічного з низьковольтних мереж;

НОВІКОВА Андрія – електромонтера оперативної-виїзної бригади 5 групи відокремленого підрозділу Чернігівські міські електричні мережі;

працівників Сумського регіонального центру обслуговування мережі Північного територіального управління обслуговування мережі Дирекції експлуатації та розвитку мережі ПАТ «Національна енергетична компанія «Укренерго»:

МОСКОВИКА Ігоря – начальника лінійної дільниці «Чернігівська» відділу експлуатації ліній;

ЛОБАСА Дмитра – майстра лінійної дільниці «Чернігівська» відділу експлуатації ліній;

КРАВЧЕНКА Вячеслава – водія автотранспортних засобів транспортної групи відділу забезпечення діяльності;

ШАРПАТОГО Віталія – диспетчера електропідстанції 330 кВ «Чернігівська» відділу експлуатації підстанцій;

ТКАЧЕНКА Володимира – провідного інженера відділу експлуатації підстанцій;

працівників Чернігівської ТЕЦ ТОВ фірми "ТЕХНОВА":

БУГАЯ Владислава – старшого машиніста турбінного відділення 7 групи котлотурбінного цеху;

ГОНЧАРЕНКА Руслана – заступника начальника цеху теплових мереж;

КОСТЯНОГО Юрія – електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування 5 групи електричного цеху з електротехнічною лабораторією;

СЛАСТЬОНА Анатолія – заступника начальника відділу безпеки;

ЮЩЕНКО Євгенію – лаборанта хімічного аналізу 4 розряду хімічного цеху з хімічною лабораторією.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації