back

Стартувала програма державної допомоги для відновлення пошкодженого житла. Заявку можна подати в Дії

10-05-2023 | 16:59

Від сьогодні всі громадяни, чиє житло зазнало незначних пошкоджень внаслідок збройної агресії рф, зможуть отримати державну допомогу на здійснення поточного ремонту житла в межах програми єВідновлення. Йдеться про заміну вікон чи дверей, ремонт покрівлі, підлоги тощо.

«Програма єВідновлення сфокусована на ремонті будинків, що зазнали незначних пошкоджень через війну. Подача заявок максимально спрощена для громадян. Щоб процес відновлення не затягувався, органи місцевого самоврядування мають не зволікати зі створенням комісій, які проводитимуть обстеження та вноситимуть відповідну інформацію до Реєстру пошкодженого та знищеного майна», — зазначив в.о. начальника Управління містобудування та архітектури ОВА Сергій Куреня і додав, що у Чернігівській області громадяни подали до Реєстру понад 17 тисяч заявок.

Хто зможе скористатись послугою?

Всі громадяни України, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій і підлягає відновленню. Це стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад кімнат в гуртожитку.

Пріоритет надаватиметься:

  • учасникам бойових дій;
  • людям з інвалідністю внаслідок війни;
  • ветеранам війни;
  • членам сімей загиблих військових;
  • мобілізованим;
  • багатодітним родинам;
  • людям з інвалідністю І та ІІ групи;
  • батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу;
  • опікунам/піклувальникам;
  • прийомним батькам та патронатним вихователям;
  • сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

Громадяни, які вже відремонтували своє житло, наразі не можуть претендувати на державну допомогу. Нині напрацьовується механізм відшкодування, зокрема і через репарації.

Як отримати компенсацію?

Спершу слід подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно, якщо таке повідомлення ще не було подане. Це можна зробити на порталі чи в застосунку Дія, а також згодом через ЦНАП, нотаріусів або управління соцзахисту.

Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми. Відкрити картку можна в банківському застосунку та у відділенні банку. Наразі до єВідновлення підключені такі банки: Монобанк, ПриватБанк, Сенс Банк, А-Банк, ПУМБ. Список банків-партнерів поповнюватиметься в міру їх підключення до єВідновлення.

Після цього слід подати заяву на компенсацію в Дії.

Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, проведе огляд пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить суму, яка буде нарахована.

Розрахунок суми допомоги здійснюватиметься на основі ухваленого Урядом чек-листа. Він, як і сам порядок надання допомоги, доступний за  посиланням.

Термін розгляду заяви та прийняття рішення щодо компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

Після цього громадянин, який подав заяву на компенсацію, отримає підтвердження та кошти на спеціалізовану картку єВідновлення.

Як можна використати допомогу?

Кошти можна використати на придбання будівельних матеріалів: вікон, дверей, покрівлі, а також на оплату будівельних робіт.

Витратити кошти можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні коди для роботи, а їхні продавці подали заявку на участь в програмі через портал Дія.

Використати компенсацію можна буде упродовж одного року з моменту її нарахування.

Важливо

Необхідна інформація про програму єВідновлення публікуватиметься на сайті послуги, а також на офіційних онлайн-ресурсах Міністерства відновлення.

Крім того, додаткову інформацію можна отримати, звернувшись на спеціальну урядову гарячу лінію 1545, а також до служби підтримки Дії.

Довідково

21 квітня 2023 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою запустив програму єВідновлення. Її мета — надання можливості громадянам, житло яких постраждало, зробити ремонт і забезпечити собі гідні умови проживання. Послуга запускається навесні саме для того, щоб громадяни встигли підготуватися до зими.

Послуга розроблена Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерством цифрової трансформації в співпраці з USAID/UK aid проєктом "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS" та Світовим банком.

У найближчих планах – запуск механізму компенсацій за зруйноване житло, передбаченого законом № 2923. Зокрема, громадянам надаватимуться житлові сертифікати, за допомогою яких можна буде придбати нове житло.

За даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого 2022 року було зруйновано або пошкоджено майже 18,5 тисячі багатоповерхових житлових будинків та понад 142 тисячі приватних садиб.

За підрахунками Світового банку, тільки житловий сектор зазнав прямої шкоди на понад 50 мільярдів доларів – це понад третина всієї прямої завданої шкоди українській інфраструктурі.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
за повідомленням Міністерства розвитку громад,
 територій та інфраструктури України