back

Всесвітній день охорони праці в умовах війни

28-04-2023 | 15:03

Відповідно до Указу Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006, щороку 28 квітня в Україні відзначається День охорони праці (цього ж дня — і всесвітній).

У 2023 році Всесвітній день охорони праці присвячений безпечному та здоровому робочому середовищу як фундаментальному принципу та праву на роботі.

Право на працю у безпечних та здорових умовах закріплено Конституцією України.

Однак з початком повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України 24 лютого 2022 року, тисячі працівників втратили можливість працювати у безпечних та здорових умовах.

Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних чинників, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна зазнає великих втрат в цій війні, і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

Так, за час збройної агресії російської федерації під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 – зі смертельним наслідком.

Окремо наголошуємо, що безпосередньо внаслідок військової агресії, у зв’язку з ракетними обстрілами та дії вибухових предметів під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 711 працівників, з яких 252 особи зі смертельним наслідком.

Наразі Державна служба України з питань праці використовує всі можливі засоби для поширення інформації з питань організації безпечних умов праці. Зокрема, відповіді на найбільш запитувані тематичні питання розміщуються на офіційному вебсайті служби, на інформаційному порталі pratsia.in.ua та на сторінках у соціальних мережах, перезавантажено сервіс онлайн консультацій «інтерактивний інспектор», регулярно розміщуються інформаційні повідомлення у засобах масової інформації, інспектори праці відвідують роботодавців та надають індивідуальні консультації, безпосередньо спілкуються з людьми тощо. Також на інформаційному порталі — рекомендації, як працювати безпечно в умовах війни.

Закликаємо роботодавців та працівників бути відповідальними, дотримуватись правил безпеки праці та пам’ятати про свої права та обов’язки.

Департамент економічного розвитку
Чернігівської обласної військової адміністрації