back

Відновлення деокупованих громад, зокрема на Чернігівщині: бачення учасників Міжнародного Саміту міст і регіонів

21-04-2023 | 13:07

Представники Чернігівщини вчора, 20 квітня, взяли участь у Міжнародному Саміті міст і регіонів, що відбувся у Києві на базі Конгресу регіональних і місцевих влад при Президентові України.

Одну з панелей заходу, присвяченій відновленню життєдіяльності громад та участі у цьому процесі урядових/неурядових організацій, модерував начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

Насамперед В'ячеслав Чаус подякував міжнародній спільноті за потужну підтримку України — військову, економічну, політичну, інформаційну, емоційну.

Водночас міжнародні партнери запевнили — допомога продовжуватиметься. Адже, як зазначив член Європейського Парламенту, заступник Голови регіону Іль-де-Франс Дідьє Жоффруа, «…це війна між добром і злом, між двома цивілізаціями, двома способами осмислити світ. Ми не можемо просто спостерігати, маємо діяти».

«Будемо надавати експертну допомогу інституцій Паризького регіону, архітекторів, інженерів, картографів: як треба будувати, по-новому, сучасному переосмислити місто, щоб організувати нормальне життя для всіх мешканців. Ми надамо необхідну гуманітарну допомогу, фінансову, логістичну, навіть психологічну, за потреби. Наша присутність свідчить про нашу солідарність», — сказав Дідьє Жоффруа. Він також поділився враженнями від візиту на Чернігівщину, що відбувся напередодні.

Принагідно начальник Чернігівської ОВА подякував за партнерство регіону Іль-де-Франс з областю.

«Меморандум, який ми підписали, дав поштовх розвитку горизонтальних зв’язків громад двох країн. Уже зараз Ніжин розпочинає співпрацю з французьким містом Сен Жермен-ан-Ле, укладено Договір про майбутню співпрацю між містами Черніговом та Реймсом, подібні плани мають й інші громади області», — зазначив В’ячеслав Чаус.

Саме система «міста для міст» (європейське місто – українське) є ефективною у визначенні першочергових потреб постраждалих громад, зауважив Генеральний Секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Матьє Морі. Він сказав, що наступного місяця відбудеться саміт голів Конгресу, де презентуватиметься новий інструмент, що допоможе у відбудові, — реєстр пошкоджень. Нині триває його імплементація за участі великої кількості країн.

Так, найбільша проблема деокупованих територій, за словами В’ячеслава Чауса, — відновлення житла. Якщо говорити про Чернігівщину — це 80% від 12 тисяч пошкоджених або зруйнованих об’єктів. Левову частку в реагуванні на це питання взяла на себе система ООН.

В. о. Координатора системи ООН в Україні Метью Голлінгворт розповів, що у співпраці міжнародні організації реалізують в Україні низку гуманітарних програм. Це не лише допомога у відбудові житла, соціальних та енергетичних об’єктів, а й підтримка економіки.

Зі свого боку, президент політичної групи Зелені в Комітеті регіонів ЄС, член міської ради м. Турку Нііна Ратілайнен акцентувала не лише на відновленні «того, що бачимо», а поверненні людей до нормального життя після пережитого. Це потрібно враховувати, впроваджуючи план відновлення та реконструкції.

Президент політичної групи European Alliance в Комітеті регіонів, член Сенату Бельгії Карл Ванлоуве висловив думку, що відновлення дає можливість створити щось нове, краще, а не просто відбудувати зруйноване.

«Мужній, героїчний український народ; надпотужна безпрецедентна міжнародна підтримка – разом ми приречені на перемогу. Дякую вам! Слава Україні», — наголосив насамкінець панелі В’ячеслав Чаус.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації