back

Нідерландська організація ODU допоможе з ремонтом ліцею у Киїнській громаді. У планах — будівництво в області модульних будинків

18-04-2023 | 14:17

Вже вдруге цього року з робочим візитом на Чернігівщині перебувають представники нідерландської громадської організації Open Door Ukraine (ODU). За результатами візиту наприкінці лютого ODU відібрала перший об’єкт для відновлення — Трисвятськослобідський ліцей Киїнської громади. Там хочуть до наступного навчального року відремонтувати дах. Роботи коштуватимуть 35 тис. євро.

На цьому ODU не збирається зупинятися: на часі — пошук нових соціально значущих проєктів для відбудови на ранньому етапі, які можна було б реалізувати в стислі терміни із залученням місцевої чи регіональної влади. Перспективи співпраці голова організації Роберт Серрі обговорив сьогодні з командою Чернігівської ОВА. Мова йшла, зокрема, про будівництво декількох індивідуальних модульних будинків на місці зруйнованих у найбільш постраждалих громадах.

Як зазначив Роберт Серрі, за успішної реалізації такої ініціативи, можна було б напрацювати масштабний проєкт з відбудови зруйнованих саме приватних будинків, щоб люди мали змогу повернутися додому. Розглядається і варіант залучення до процесу місцевих виробників потрібних конструкцій.

 

Перший заступник начальника ОВА Костянтин Мегем подякував Open Door Ukraine за допомогу Чернігівщині.

«Ідея будівництва індивідуальних модульних будинків дуже актуальна для нашої області. Ми розуміємо, що це не тимчасове рішення, а розв’язання проблеми з постійним житлом. Подібний проєкт уже реалізується в селах Новий Биків та Нова Басань. Було б чудово, якби такі будинки з’явилися в інших постраждалих населених пунктах. Також ми зацікавлені у залученні місцевого бізнесу, адже це  вклад у розвиток і відновлення нашої економіки. Водночас вибір лише за вами: на ринку — велика кількість виробників та різні цінові пропозиції», — зауважив Костянтин Мегем і додав, що ОВА сприятиме реалізації ініціативи.

Якщо ODU втілюватиме цей проєкт, перший заступник начальника ОВА порадив взяти до уваги досвід Новобасанської громади. Також акцентував на облаштуванні в таких будинках системи опалення, зокрема можливості встановлення твердопаливних котлів.

Open Door Ukraine (ODU) – нідерландська громадська організація, що підтримує бізнес, представників громадянського суспільства та інші організації, які працюють з Україною. Крім напряму гуманітарної допомоги, ODU минулого року почала відновлювати пошкоджені через війну об’єкти, реалізувавши низку проєктів в Ірпені.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації