back

Що робити людям, чиї близькі зникли безвісти за особливих обставин: алгоритм дій

13-04-2023 | 18:17

Зниклою безвісти особою за особливих обставин є людина, з якою втрачено контакт у зв’язку зі збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією, а також надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру. Якщо з такою особою (цивільною чи військовослужбовцем) близькі не можуть встановити зв’язок більш ніж три доби, потрібно розпочинати офіційний процес розшуку.

З чого почати й куди потрібно звертатися жителям Чернігівщини — детально розповіли під час брифінгу регіональний координатор Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Євген Артюх та заступник начальника ОВА Дмитро Синенко.

Спікери зауважили, що процес пошуку  дуже складний і довгий, бо доводиться мати справу з російською стороною.

З чого почати

«Найперше — треба звернутися до поліції із заявою по факту зникнення. Там дадуть направлення на безкоштовну здачу зразків ДНК. За 2-3 дні необхідно звернутися до слідчого, якому передали справу, щоб він надав витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Якщо йдеться про військового, треба звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, щоб отримати акт службового розслідування (термін — 30 робочих днів)», — розповів Євген Артюх.

 

Що робити далі

За словами регіонального координатора, після отримання акту службового розслідування потрібно заповнити анкети у структурах та організаціях, які офіційно беруть участь у розшуку зниклих безвісти, зокрема:

  • Об’єднаний центр СБУ з пошуку та звільнення полонених;
  • Національне інформаційне бюро (гаряча лінія — 1648);
  • Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими (сформований при Головному управлінні розвідки);
  • представництво Міжнародного комітету Червоного Хреста;
  • Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Звернутися до регіонального координатора у Чернігівській області можна за адресою: м. Чернігів, вул. Івана Мазепи, 59/2, або ж за телефоном: +38 (050) 953-14-59 та +38 (050) 382-88-79. Також повідомити про зниклого безвісти можна на електронну адресу: [email protected].

Крім того, регіональний координатор проконсультує щодо кожного кроку на початку шляху пошуку.

Щодо самостійного пошуку

Користуватися неофіційними спеціальними телеграм-каналами та українськими сервісами варто дуже обережно. Головне правило — більше дивитися, менше повідомляти. Адже в такому випадку своїми діями можна нашкодити близькій людині, яка розшукується (особливо якщо це військовий).

«Найголовніше — вірити достовірній і перевіреній інформації з офіційних джерел. Слід пам’ятати, що немає ніяких списків обміну полоненими. Є лише безперервний процес, результат якого ми бачимо лише після фактичного обміну, — наголосив Дмитро Синенко. — Якщо у людей виникають труднощі з комунікаціями на цьому важкому й довгому шляху пошуку, вони завжди можуть звернутися до обласної військової адміністрації».

Нагадаємо, що сім’ї, у яких родич, зарахований до лав ЗСУ (в тому числі ТрО), правоохоронних органів, зник безвісти, потрапив у полон чи загинув, можуть скористатися спеціально розробленою «дорожньою картою» дій. Родичі військовослужбовців, які офіційно визнані зниклими безвісти під час бойових дій, можуть отримувати у повному розмірі грошове забезпечення, що нараховується їхнім близьким.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації