back

З квітня рецептурні препарати можна буде придбати в аптеці не лише за паперовим, а й за електронним рецептом

31-03-2023 | 12:49

Рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків,  які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, як і раніше, можна придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Надаємо відповіді на питання, що найбільше хвилюють українців.

1.МІФ: На всі ліки тепер буде потрібен рецепт

ПРАВДА: Ні, рецепт потрібен лише на рецептурні ліки. МОЗ не змінює перелік та умови відпуску рецептурних ліків. Усі ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря тепер можна буде придбати не лише за паперовим, але й за електронним рецептом.

До того ж впровадження рішення є частиною вимог євроінтеграційних процесів України, адже в багатьох країнах світу відпуск рецептурних ліків відбувається саме з використанням електронних інструментів.

2. МІФ: Рецептурні ліки будуть відпускатися виключно за е-рецептом

ПРАВДА: Ні, ліки можна придбати як за паперовим, так і е-рецептом. При цьому е-рецепт має ряд переваг над паперовим бланком, а тому зручніший зокрема і при регулярному прийомі ліків.

3. МІФ: За відсутності світла буде неможливо отримати рецепт на ліки!

ПРАВДА: За відсутності світла лікар випише вам паперовий рецепт. На перехідному періоді впродовж воєнного стану аптеки зобовʼязані використовувати як електронні, так і паперові рецепти.

4. МІФ: Це не потрібні зміни під час війни!

ПРАВДА: Відпуск рецептурних ліків завжди мав здійснюватися за призначенням лікаря, ця вимога не є новою, з квітня лише додається додатковий інструмент – е-рецепт. Безумовно під час воєнного стану є ризики відсутності світла та звʼязку, обмеження доступу до ЕСОЗ, саме тому е-рецепт буде вводитися поступово з можливістю використання паперових рецептурних бланків.  

А також на період дії воєнного стану буде діяти виключення на придбання рецептурних ліків в аптеках, які перебувають межах громад, де ведуться активні бойові дії. Такі аптеки в разі потреби можуть відпускати рецептурні ліки (за винятком наркотичних (психотропних) ліків, сильнодіючих та отруйних речовин) без рецепта лікаря.

5. МІФ: Волонтери тепер не зможуть закуплять ліки для потреб воєнного часу

ПРАВДА: Військові адміністрації, підрозділи Збройних Сил України, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу оптово безпосередньо у дистрибʼюторів і для цього не потрібен рецепт.

6. МІФ: Багато ВПО не зможуть отримати ліки, оскільки втратили доступ до своїх сімейних лікарів

ПРАВДА: Для отримання електронного рецепта не потрібно мати декларацію з сімейним лікарем. Якщо ви тимчасово були вимушені змінити місце свого проживання, отримати рецепт можна у будь-якого лікаря в закладі, який доступний для вас за місцем перебування. Виписати рецепт на рецептурний препарат зможе будь-який лікар, який відповідає за ваше лікування – хірург, терапевт, кардіолог чи онколог. 

7. МІФ: Тепер неможливо буде отримати ліки, оскільки запис до лікаря на декілька днів вперед!

ПРАВДА: Якщо ви відчуваєте погіршення самопочуття, обовʼязково зверніться до лікаря. Лікар зможе оцінити стан вашого здоровʼя, провести клінічну діагностику та призначити лікування, яке буде ефективним та безпечним для вас. А всі повторні рецепти на потрібні ліки ви зможете отримати дистанційно. У разі екстрених ситуацій також пацієнт може викликати бригаду швидкої медичної допомоги. Не уникайте та не відкладайте лікування!

8. МІФ: Тепер лікарі призначатимуть лише дороговартісні ліки

ПРАВДА: Насправді електронний рецепт не містить торгових назв препаратів, а лише міжнародну непатентовану назву, іншими словами – діючу речовину. Так ви зможете самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу з відповідною речовиною, відповідно до свого бюджету. Ні лікар, ні фармацевт не зможе вплинути на ваш вибір.

9. МІФ: Тепер буде неможливо придбати ліки проти тиску/серцево-судинних захворювань/алергії/знеболювальні засоби без рецепта

ПРАВДА: Якщо цей препарат відповідно до інструкції підлягає відпуску виключно за рецептом лікаря, у такому випадку дійсно потрібен рецепт. Однак, це не нова норма, МОЗ не змінює правила відпуску лікарських засобів. 

При цьому ви завжди можете отримати рекомендацію від фармацевта щодо безрецептурних аналогів чи форм зазначених ліків. Адже в асортименті аптек можуть бути різні варіації ліків (різних обʼємів та форм), які є безрецептурними. А ще краще – зверніться до лікаря, який призначить вам ефективне лікування.

10. МІФ: Це незручно для пацієнтів, які мають хронічні захворювання

ПРАВДА: З впровадженням е-рецепта не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом для того, щоби отримати рецепт на ліки. Це можна буде зробити зокрема і дистанційно. Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від вашого лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні. Це ще одна перевага електронного рецепта, над паперовим.

11. МІФ: Тепер неможливо буде придбати навіть звичайний етиловий спирт без рецепта!

ПРАВДА: Дійсно, існують певні обмеження на відпуск спиртових розчинів. Проте в асортименті аптек можна знайти упаковки, які не підлягають відпуску за рецептом. Є доступні опції в іншому обʼємі, або ж є інші антисептичні засоби, які можна вільно купити аптеці.

12.  МІФ: Тепер комбіновані оральні контрацептиви та контрацептиви екстреного застосування будуть за рецептом!

ПРАВДА: Здебільшого всі гормоновмісні лікарські засоби є рецептурними у багатьох країнах світу, оскільки можуть мати серйозний вплив на гормональне здоровʼя та самопочуття жінки. Саме тому їх застосування має контролюватися медичним спеціалістом. Ця норма не є новою і є поширеною світовою практикою. До того ж існують ситуації, коли здоровʼя жінки вимагає комплексної діагностики та лікування, а тому не має обмежуватися виключно застосуванням контрацептива.  

У разі тривалого прийому КОК лікар може виписувати рецепт на ліки дистанційно, це суттєво спростить процес призначення.

13. МІФ: Тепер буде неможливо придбати ліки для тварин у звичайній аптеці!

ПРАВДА: Жодних додаткових змін чи обмежень щодо відпуску лікарських препаратів для тварин не передбачається. Як і раніше ви зможете придбати лікарські засоби для тварин в аптеці за ветеринарним (паперовим) рецептом.

Довідково. Наказ МОЗ України від 15.03.2023 № 494 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України щодо призначення та відпуску лікарських засобів і медичних виробів за рецептом", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за № 520/39576, № 521/39577, № 522/39578, розміщено на вебсайті МОЗ в розділі “Документи/Накази МОЗ/Накази, що пройшли державну реєстрацію в Мін’юсті”.

Міністерство охорони здоров’я України.
Фото — ілюстративне