back

Про розвиток сімейних форм виховання в області — на координаційній раді у справах дітей

31-03-2023 | 11:20

Як влаштувати сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сімейні форми виховання, а також про стан розвитку послуги патронату над дитиною в області, говорили 30 березня на розширеному засіданні координаційної ради у справах дітей. Провела його заступниця начальника Чернігівської ОВА Жанна Шерстюк.

«На сьогодні в області нараховується близько двох тисяч сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На жаль, 163 дитини ще й досі потребують влаштування до сімейних форм виховання. Це ті питання, які ми маємо спільно відпрацьовувати і контролювати. Попри війну, ми будуємо наше майбутнє. А хто ж його забезпечить, як не наші діти…» — зазначила Жанна Шерстюк.

Варто зазначити, що Служба у справах дітей постійно проводить роботу щодо пошуку кандидатів у патронатні вихователі. Зокрема, цьогоріч в Бахмачі створено  сім’ю патронатного вихователя,  ще з однією родиною з  Ніжина, яка пройшла навчання, буде підписано договір найближчим часом.

Всього ж в області діє 10 сімей патронатних вихователів у восьми територіальних громадах. У 8 родинах перебуває 17 дітей,  дві родини з Бахмача та Борзни — готові прийняти малечу. До слова, минулого року до цієї форми було влаштовано 35 дітей (з початку запровадження послуги на Чернігівщині — з 2017 року, нею скористалася 141 дитина).

Для подальшого розвитку послуги патронату учасники засідання вирішили посилити інформаційну кампанію щодо її суті та змісту.

Серед проблемних моментів у сфері загалом начальник Служби у справах дітей ОВА Людмила Зеленько назвала те, що кандидати в прийомні батьки зазвичай хочуть усиновити маленьких дітей, до 5 років. Це не відповідає наявній базі в області.

Не менш важливими є питання кадрового забезпечення та навантаження на соціальних працівників, які займаються супроводженням прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Оскільки кількість категорій, які підлягають супроводу і моніторингу тільки збільшується, навантаження на соціальних працівників дуже велике.

За результатами засідання було прийнято рішення щодо проведення дієвого контролю за станом утримання, навчання та виховання сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у прийомних сім’ях. Крім того, необхідно організувати попередню роботу щодо аналізу перспектив влаштування у сім’ї дітей, відносно яких існують ризики отримання статусу позбавлених батьківського піклування. Обов’язково — ефективний супровід сімей опікунів, піклувальників, прийомних сімей та ДБСТ для подолання проблем з вихованням дітей.

Нагадаємо: сімейні форми виховання залишаються пріоритетними для держави. Відповідні ініціативи активно підтримує перша леді Олена Зеленська.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської
обласної військової адміністрації