back

Конкурс для громад, організацій та установ, які працюють з ветеранами, для участі у проєкті МОМ «Шлях стійкості»

29-03-2023 | 17:05

Міжнародна організація з міграції (МОМ), Представництво в Україні, за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини оголосила конкурси для громад, а також для організацій/установ України, зацікавлених у проєкті «Шлях стійкості: підвищення стійкості українців через посилення можливостей психосоціальної підтримки ветеранів».

Ветерани, які повернулись до цивільного життя, є не лише вирішальними для майбутнього соціально-економічного розвитку, а й відіграють важливу роль у розв’язанні локальних конфліктів. Вони є частиною суспільних зусиль, спрямованих на розвиток стійких та згуртованих спільнот і зменшення ймовірності майбутніх переміщень.  

За допомогою цього конкурсу МОМ докладе всіх можливих зусиль, аби посилити спроможність реінтеграції ветеранів у громаду, а також матиме на меті визначення та впровадження рішень, орієнтованих на громаду.

Громади (населення), що запрошуються до участі, мають відповідати наступним вимогам:

• кількість ветеранів на обліку – не менше 100;

• наявність ініціативної групи у кількості не менше 15 людей (до складу групи також повинні входити представники соціально незахищених верств населення, таких як люди з інвалідністю, національні меншини, а також представники різних професійних груп, місцевої влади, люди різного віку, активні жителі громади тощо). Обов'язкова кількість ветеранів або членів сімей ветеранів (у тому числі сімей загиблих) в ініціативній групі має становити не менше 50% від загальної кількості;

• є попередній план та ідеї щодо соціальних, культурних, просвітницьких заходів соціальної згуртованості, включаючи заходи, спрямовані на захист прав ветеранів  та їхніх сімей, у тому числі загиблих ветеранів  та членів їхніх сімей, членів сімей загиблих, підтримку реінтеграції;

• наявний об’єкт соціальної інфраструктури, що перебуває у комунальній власності, або орендований громадською організацією соціальний об’єкт, який надає соціальні послуги населенню та широко використовується всіма представниками громади (ветерани, в тому числі люди з інвалідністю, члени їхніх сімей, загиблих, місцевих жителів, переселенців, національних меншин та етнічних груп тощо).

На кожну громаду буде розраховано до 20 000 євро, однак точні суми залежатимуть від розміру громади, визначених потреб громади у підтримці реінтеграції ветеранів  та членів їхніх родин, наданого плану заходів та заходів громади, деталей їхньої ініціативи, активної участі ініціативної групи громади в діалогових сесіях.

Організації та/або установи, які запрошуються до участі в проєкті, мають відповідати наступним вимогам:

  • організація та/або установа офіційно зареєстровані та діють;
  • мають велику потребу та/або збитки, спричинені війною в громадах, учасниками яких є обрані організації/установи;
  • організація та/або установа має спроможність охопити ветеранів, їхні родини, у тому числі сімей загиблих та інших членів громади;
  • організація та/або установа мають бажання сприяти позитивній соціальній реінтеграції;
  • робота організації та/або установи зосереджена на посиленні реінтеграції ветеранів, реабілітації та/або соціальної підтримки вразливих груп, таких як люди з інвалідністю, національні меншини, а також представники інших груп;
  • має в наявності об’єкт інфраструктури, що перебуває у комунальній власності, або об’єкт соціальної інфраструктури, орендований організацією та/або установою, що надає різноманітні послуги (соціальні, освітні, медичні, реабілітаційні, культурні тощо) для населення та широко використовується усіма представниками громадськості (ветерани, в тому числі з інвалідністю, сім’ї ветеранів, члени сімей загиблих, місцеві жителі, переселенці, національні меншини та етнічні групи, люди з інвалідністю тощо).

Приблизно до 52 500 євро буде розраховано для кожної обраної установи та/або організації, однак точні асигнування залежатимуть від деталей ініціативи установи та/або організації, які будуть знайдені та підтверджені в результаті оцінки потреб МОМ.

До участі у цьому конкурсі запрошуються громади таких областей, як Чернігівська, Чернівецька, Черкаська, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Харківська, Хмельницька, Кіровоградська, Київська (та Київ), Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Вінницька, Волинська, Закарпатська, Запорізька, Житомирська.

Проєктні заходи будуть реалізовуватися у громадах, які знаходяться під контролем Уряду України та де безпекова ситуація дозволяє проведення подібних заходів.

Для участі в конкурсі учасникам необхідно заповнити аплікаційну форму, що додається, та надіслати її підписану та відскановану копію до 3 квітня 2023 року (включно) на електронну адресу [email protected].

Аплікаційна форма для громад_2023.docx

Аплікаційна форма_організації-установи_2023.docx

Детально – на сайті МОМ і за посиланням.

Департамент економічного розвитку
Чернігівської обласної військової адміністрації