back

Ротарі Клуб “Київ-Столиця” передав в пологовий будинок Чернігова дитячий інкубатор

29-03-2023 | 13:43

Громадська організація «Ротарі Клуб “Київ-Столиця”» від імені громадської спілки «Дистрикт Ротарі Інтернешнл 2232» (Ротарі в Україні) передала сьогодні для пологового будинку Чернігова дитячий інкубатор. Це обладнання слугуватиме для догляду та надання медичної допомоги новонародженим у складних випадках. Воно дозволяє створювати оптимальні умови для перебування та лікування дітей.

«Життєздатність немовлят — показник здоров’я нації, стану і якості медичної допомоги. Це наслідок того, що відбувається в суспільстві в соціально-економічному плані. Враховуючи нинішні надскладні умови, маємо підтримувати заклади такого важливого напряму роботи, щоб забезпечити найнеобхіднішим наших маленьких громадян. Дякуємо Ротарі Клубу за те, що ви разом з нами. Адже таке дороговартісне обладнання дозволить нашим найменшим жителям області ставати здоровішими, а батькам — бути більш впевненими в якості надання медичних послуг», — наголосила заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

Дитячий інкубатор — вкрай важливе обладнання для ефективної роботи пологового будинку. За словами його гендиректора Василя Гусака, заклад більш як 10 років виконує функції перинатального центра, тож всі недоношені дітки в області народжуються тут. На жаль, за повномасштабну війну їхня кількість збільшилася — до 10% від усіх новонароджених. Завдяки дитячій реанімації, малюки вагою від 500 г до кілограма виходжуються майже на 70%.

Переданий інкубатор придбаний за підтримки FODAC (міжнародна організація «Друзі людей з інвалідністю — дорослих та дітей») та румуно-американської команди Dr Radu та Ротарі Клубу Атланти. Його вартість — 9,5 тисячі євро. Втім, медична галузь — не єдина, яку підтримує міжнародна організація. Як зазначив член Ротарі Клубу «Київ-Столиця» Василь Перепадя, також надається допомога у вигляді спецтехніки для пожежників та машин для розмінування.

Нагадаємо, Чернігівський міський пологовий будинок — заклад з надання спеціалізованої акушерсько-гінекологічної допомоги. Є перинатальним центром III рівня, має відповідний договір з НСЗУ як такий, що обслуговує населення усієї Чернігівської області.  

У 2022 році в пологовому будинку виконано понад 2,5 тисячі оперативних втручань, прийнято 1556 пологів. Заклад не зупиняв роботу під час активних бойових дій. За 2,5 місяці поточного року прийнято понад 800 пологів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації