back

У 2022 році за Програмою медичних гарантій лікарням виплачено понад 145 млрд гривень

29-03-2023 | 09:47

За 2022 рік, попри щоденні виклики, повʼязані з війною, Національна служба здоровʼя України перерахувала медичним закладам 145,6 млрд гривень. Найбільша сума коштів – 24,6 млрд гривень – була спрямована на первинну медичну допомогу. 

Загалом у 2022 році понад 32 мільйони українців мали укладені декларації з сімейним лікарем. Водночас за програмою реімбурсації, яка включає 435 лікарських препаратів, НСЗУ виплатила аптекам понад 2,35 млрд гривень. 

«Лише за програмою “Доступні ліки” понад 1,6 мільйона українців отримали необхідні медикаменти. Ми розуміємо, що для більшості з цих пацієнтів було б зручно отримувати ліки в аптеках, які розташовані на території медичних закладів. На жаль, значна частина таких аптек досі не мають контрактів із НСЗУ. Тому наразі активно працюємо над тим, щоб всі аптечні заклади, розташовані на території лікарень, обовʼязково були долучені до Програми медгарантій та давали змогу пацієнтам отримувати необхідні ліки у максимально зручний спосіб», – зазначив Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко під час засідання колегії Міністерства охорони здоровʼя.

Згідно зі звітом НСЗУ, минулого року пріоритетними послугами за Програмою медичних гарантій залишалися лікування інсультів та інфарктів – було проліковано понад 23 тисячі пацієнтів з інфарктом та понад 90 000 пацієнтів з інсультом.

За словами голови Національної служби здоровʼя, попри численні виклики, спільними зусиллями МОЗ та НСЗУ вдалося забезпечити безперебійне фінансування медзакладів. 

«З першого дня повномасштабної війни ми продовжували підтримувати роботу медичних закладів та забезпечували стабільність виплат. До кінця червня кожен медзаклад отримував 1/12 від обсягу річного фінансування. Це дозволило в критичний для країни момент утримати нашу медичну систему», – розповіла голова НСЗУ Наталія Гусак. 

Також в умовах війни Програму медичних гарантій було посилено двома новими пакетами:

  • «Комплексна реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах», 
  • «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Міністерство охорони здоров'я України