back

Як правильно управляти річковим басейном – вчилися фахівці громад області

23-03-2023 | 10:07

З основними аспектами і напрямками формування Плану управління річковим басейном Дніпра (суббасейн Верхнього Дніпра та Десни) ознайомили керівників та профільних спеціалістів громад області фахівці Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства при Міндовкіллі спільно з експертами програми ЄС «Навколишнє середовище – водні ресурси екологічні дані» (EU 4 Environment, water and Data).

Тренінг відбувся вчора, 22 березня, – у Міжнародний день води.

Серед розглянутих питань – впровадження провідних європейських практик у сфері використання й охорони водних ресурсів, залучення фінансів у водний сектор, відновлення водності та природних морфологічних характеристик річок і водойм.

Крім того, мова йшла про підготовку пропозицій та аналітичної інформації до програми заходів Плану управління річковим басейном (ПУРБ) Дніпра.

Що робити з безгосподарними гідротехнічними спорудами – учасників тренінгу поінформував директор Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства Тарас Капуста.

Варто зауважити, що щорічно екологічно незбалансована господарська діяльність, залучення значних водних ресурсів на потреби виробничої сфери призводять до їх забруднення, обміління, висихання тощо.

"Кожна громада обирає свої шляхи вирішення проблем у сфері водопостачання та санітарії, досягнення та підтримання доброго екологічного стану масивів поверхневих і підземних вод. Проте важливо, щоб місцеві екологічні потреби були інтегровані в законодавство та перетворені в дії для підтримання довкілля в прийнятному стані", – зазначила директор Департаменту екології та природних ресурсів ОВА Наталія Грудницька.

Саме тому цілеспрямована і взаємоузгоджена робота профільних центральних органів виконавчої влади з органами місцевого самоврядування та водокористувачами є одним з ключових аспектів при підготовці ПУРБ.

Як зауважив експерт Програми EU 4 Environment, water and Data Олексій Ярошевич, Плани управління річковими басейнами формуватимуться відповідно до Водного Кодексу України, постанови Уряду «Про затвердження Порядку розроблення плану управління річковим басейном» та Водної Рамкової Директиви ЄС.
В обговоренні актуальних питань водного господарства, збереження гідрологічної мережі Чернігівщини взяли також участь представники Деснянського басейнового управління водних ресурсів та Державної екологічної інспекції у Чернігівській області.

Довідково. Чернігівщиною протікає більше півтори тисячі середніх і малих річок, які належать до басейнів великих річок Десна та Дніпро.

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації