back

На Чернігівщині кількість підприємств-боржників із виплати заробітної плати скоротилася до 14 суб’єктів

21-03-2023 | 17:00

У Чернігівській області з початку цього року 10 суб’єктів господарювання повністю погасили заборгованість із виплати заробітної плати — загалом на понад три мільйони гривень. Однак на 20 березня ще 14 підприємств винні своїм працівникам близько 23,5 млн гривень (з них 5 — довготривалі боржники, де заборгованість існувала ще до початку повномасштабної війни).

Ситуацію з погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області обговорили сьогодні на засідання відповідної комісії під головуванням першого заступника начальника ОВА Костянтина Мегема.

Як поінформувала директорка Департаменту економічного розвитку ОВА Олександра Хомик, майже половину загальної суми боргу припадає на ПрАТ «Чернігівський завод радіоприладів», що призупинило свою діяльність. Ще значна частина — більш ніж чверть — на двох підприємствах державної форми власності. Це ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» та ДП «Чернігівторф».

У територіальному розрізі заборгованість із виплати заробітної плати наявна у Чернігівському, Ніжинському, Корюківському та Прилуцькому районах. У Новгород-Сіверському районі відповідні борги відсутні.

За видами економічної діяльності основна частка боргу серед активних підприємств припадає на промислові — майже 63%.

З-поміж підприємств-боржників є одне комунальної власності — підприємство електромереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» Прилуцької міської ради. Тут заборгували працівникам майже пів мільйона гривень. Причина — відсутність прийнятого бюджету.

Стан ліквідації заборгованості обговорили по кожному району з представниками військових адміністрацій та підприємств-боржників. Варто зазначити, що на виникнення боргів із виплати заробітної плати впливає низка об’єктивних факторів: проблеми із замовленнями та подальшою реалізацією, наявність незавершеного виробництва, застаріле обладнання тощо.

«Питання виплати боргів із заробітної плати перебуває на постійному контролі уряду. Це одне з першочергових завдань, адже стосується безпеки регіону. Спільно ми маємо не тільки напрацювати рішення щодо погашення наявної заборгованості, а й вжити заходи для недопущення подібних ситуацій», — наголосив перший заступник начальника ОВА. 

Графіки погашення заборгованості із виплати заробітної плати на 2023 рік керівники підприємств, які мають борги, мають надати районним військовим адміністраціям.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації