back

384-й день народження Івана Мазепи відзначили у Чернігові

20-03-2023 | 16:15

20 березня у Чернігові в умовах воєнного стану відзначили 384-й день народження видатного державно-політичного, військового та культурного діяча, мецената, гетьмана (1687—1709 рр.) Івана Мазепи.

Вранці у кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної Церкви України отець Роман, настоятель храму, та отець Петро відслужили заупокійну літію за гетьманом України Іваном Мазепою.

Представники громадськості та Українського інституту національної пам’яті вшанували пам’ять про нього покладанням квітів до пам’ятника Івану Мазепі на Валу — території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

«Чернігівський пам’ятник Івану Мазепі, який було урочисто відкрито 21 серпня 2009 р., став першим пам’ятником гетьману не лише в обласному центрі України, а й в українському місті взагалі. Його автори — скульптор Геннадій Єршов та архітектор Володимир Павленко, заслужений архітектор України», — нагадав Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

У Колегіумі, на Валу, збудованого за меценатською допомогою Івана Мазепи, на його честь було проведено музейну зустріч.

«Невипадково саме наш заповідник традиційно у цьому приміщенні проводить урочисті заходи у співпраці з владою та Українським інститутом національної пам’яті на честь гетьмана Івана Мазепи. Це вдячність йому не тільки як великому державнику та борцю за незалежність України, а й як меценату та діячу, що проводив державну політику розвитку національної культури та духовного розвитку», — підкреслила Олена Ванжула, заступниця генерального директора заповідника «Чернігів стародавній».

«Сучасна російсько-українська війна. 54-а окрема механізована бригада імені гетьмана Івана Мазепи успішно воює з військами російського агресора в районі Бахмута на Донецькому напрямі фронту. 6 грудня 2022 року указом Президента України Володимира Зеленського вона відзначена почесною відзнакою «За мужність та відвагу». Успішна оборона Чернігова з 24 лютого до початку квітня 2022 року, під час якої пам’ятник на честь великого гетьмана вцілів, ворог так і не зміг прорватися до Валу, де він встановлений! Образно кажучи, Гетьман України Мазепа є не тільки став одним із патронів ЗСУ, а надихає всіх нас бути незламними, йти до перемоги, працювати на свій народ», — зауважив у вступному слові на початку музейної зустрічі Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

«Сузір’я пам’яток архітектури, які збереглися до нашого часу в Чернігові, — заслуга мецената та державного діяча Івана Мазепи. Він стільки тут допоміг збудувати або добудувати, що з ним у нашому місті і зараз ніхто не зрівняється. До речі, Чернігів після Києва в той час був другим духовним і культурним центром Гетьманщини (Війська Запорозького)», — наголосила Ольга Травкіна, кандидатка історичних наук, завідувачка відділу музейної та науково-просвітницької діяльності заповідника.

Вона докладно розповіла про меценатську діяльність Івана Мазепи у Чернігові, зокрема, про його внесок у розбудову кафедрального Борисоглібського монастиря та оздоблення Борисоглібського собору.

Музейну зустріч проведено у рамках просвітницького проєкту «Чернігів стародавній запрошує…».

 

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України

Фото Ірини Бугери, Сергія Чернякова, «Чернігів стародавній»