back

Цивільний захист, діяльність закладів освіти та медицини, відновлення: нагальні питання Ради громад Чернігівщини

10-03-2023 | 14:53

Вдруге після звільнення області зібралася Рада громад Чернігівської області. З нагального до обговорення: цивільний захист; організація роботи закладів освіти та охорони здоров’я у воєнний час; відновлення, зокрема робота на автошляхах.

У засіданні взяв участь начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус, його заступниця Жанна Шерстюк, керівники структурних підрозділів ОВА, керівник Служби автодоріг в області Роман Сміяненко, начальники РВА та керівники ТГ.

Після закінчення активних бойових дій на території області створені автоматизовані робочі місця по оповіщенню у Гончарівській, Деснянській, Бобровицькій, Макіївській територіальних громадах. Найближчим часом  два гучномовці буде у Городнянській та Остерській ТГ. Однак, якісна система оповіщення має бути в кожній громаді.

Дискусійним стало питання ремонту, утримання та доступу до укриттів. Голови громад ділилися досвідом обладнання відповідних приміщень у закладах освіти.

«Те, що зараз навчальні заклади в 40-кілометровій зоні не працюють офлайн, не означає, що так буде завжди. А от ворожий сусід, на жаль, з нами буде постійно. Тож робити укриття варто і в школах, що на дистанційці», – зауважив В’ячеслав Чаус.

Також начальник ОВА наголосив на постійній актуалізації евакуаційних планів.

Питання «коли?» на нараді найчастіше стосувалося ремонту доріг. Автошляхи області і до повномасштабного вторгнення потребували відновлення, а після руху військової техніки – поготів. Наразі по області для капітального ремонту визначені найкритичніші ділянки. Решта – в плані. Значно з цим питанням допомогли французькі партнери, надавши якісні конструкції мостів.

Попри все, медична реформа триває. І область повинна мати спроможну мережу закладів охорони здоров’я. Наразі фахівці вивчають навантаження, кадрове забезпечення, кількість пакетів послуг від НСЗУ по кожному закладу області.

«Нам уже вдалося переконати профільне міністерство не брати за основу показник кількості пацієнтів, адже область дуже велика і має низьку щільність населення. До того ж ми в прикордонні. Однак, це не означає, що треба продовжувати утримувати лікарню, де нема можливості надати кваліфіковану допомогу», – наголосив В’ячеслав Чаус.

Начальник ОВА запевнив: до долі кожного закладу буде індивідуальний підхід. Окрім того, буде створена спеціальна робоча група з цього питання, своє рішення вона передасть на госпітальну раду, а вже потім – до Міністерства.

Зібрання обговорило також особливості містобудівної документації, наявність і достовірність якої – запорука отримання коштів на відновлення зокрема. Порушували питання розвитку мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства; а також доступу до оптичного Інтернету та хід рекрутингової кампанії "Гвардія наступу".   

Наразі Офіс Президента, КМУ та ОВА працюють над залученням міжнародних донорів для відновлення територій. Втім, співпрацювати з іноземними партнерами можуть і безпосередньо громади.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації