back

Протидія туберкульозу та ВІЛ-інфекції: поточний стан та зауваження до громад

10-03-2023 | 09:47

Протидія згаданим захворюванням в умовах воєнного стану — головне питання у порядку денному учорашнього засідання профільної обласної ради при Чернігівській ОВА.

Цього дня рада під головуванням заступниці начальника ОВА Жанни Шерстюк зібралася уперше з часу повномасштабного російського вторгнення.

Протягом 2022 року на Чернігівщині було виявлено 413 нових випадків туберкульозу та 345 — ВІЛ-інфекції.

За рівнем захворюваності на туберкульоз Чернігівщина посідає 14-те місце серед регіонів України, повідомила завідувачка Центру фтизіатрії Чернігівської обллікарні Жанна Карпенко. У 2022-му цей рівень зменшився на 24% порівняно з попереднім роком. Також на чверть впав і показник смертності, який нині складає 6,2 на 100 тисяч населення. Водночас, суттєво зросла захворюваність серед дітей. Інша проблема — виявлення цієї хвороби лише посмертно, вже за результатами розтинів.

За поширеністю ВІЛ-інфекції Чернігівська область нині займає 5 місце в Україні. Під медичним наглядом перебувають 4164 ВІЛ-інфіковані. За словами завідувачки Центру ВІЛ/СНІДу та гепатитів Чернігівської обллікарні Ірини Тесленок, оціночна кількість людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ), в області — майже 5700 осіб. Україна поставила за мету досягнення цілі «95-95-95» до 2030 року. Ця ціль полягає у тому, щоб 95% ЛЖВ знали про свій діагноз, 95% з них — отримали лікування, а у 95% з тих, хто отримує лікування, вірус має бути пригнічений настільки, що його неможливо визначити в організмі. Виходячи з озвучених цифр, на сьогодні на Чернігівщині цей показник складає «72-95-97».

Водночас, доповідачі акцентували на суттєвому падінні рівня обстежень жителів області: як на туберкульоз, так і на ВІЛ-інфекцію. За словами експертів, центри первинної медико-санітарної допомоги не використовують уповні наявні діагностичні ресурси. Зокрема і ті, що фінансуються у рамках пакетів програми державних медичних гарантій. Тож це питання вирішено розглянути на одному з найближчих засідань Ради територіальних громад Чернігівської області.

«Одне з наступних засідань Ради громад ми присвятимо виконанню тих вимог, які мають реалізовуватися на такому само базовому рівні, як миття рук: це організація обстежень та тестування на туберкульоз та ВІЛ/СНІД», — наголосила Жанна Шерстюк.

Це саме питання буде й у фокусі уваги моніторингових виїздів фахівців обласної лікарні, до структури якої і входять центри ВІЛ/СНІДу та гепатитів і фтизіатрії, зазначив гендиректор закладу Андрій Жиденко.

Серед інших проблемних питань, які порушувались на засіданні — забезпечення дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів, молочними сумішами (адже ВІЛ може передаватися і під час грудного вигодовування) та доступність замісної підтримувальної терапії для наркозалежних.

Анжела Мойсеєнко, голова правління БО «Чернігівська мережа», ініціювала питання придбання таких сумішей за рахунок коштів місцевих бюджетів. За попередніми підрахунками, вартість таких закупівель для закриття потреб всієї області — до 500 тисяч гривень на рік.

Представник спільноти наркозалежних від БО «Волна» Сергій Крицький порушив питання створення локації для організації замісної терапії у Козелецькій районній лікарні, де ця вкрай актуальна для громади тема наразі не знаходить підтримки.

Експерти озвучили й інші питання: оцінка можливості організації тестування на ВІЛ серед мобілізованих, активізація участі громад у сприянні роботі виїзних флюорографів, обстеження на туберкульоз внутрішньо переміщених осіб при їхній реєстрації тощо.

Надані пропозиції будуть включені до рішення обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу і доведені до медичних закладів області.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації